X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Reidman: Leancă a recunoscut că este incapabil să guverneze țara

13 mai. 2014,, 13:55   Politică
6591 18
Foto: noi.md
„Decalarînd că este imposibil de onorat promisiunile anterioare de a majora salariul pedagogilor cu 50%, premierul Iurie Leancă încă o dată a recunoscut că guvernul condus de el este incapabil să conducă țara”, a declarat pentru NOI.md fostul consilier prezidențial pe probleme economice, deputatul PCRM Oleg Reidman.

Într-un interviu acordat pentru europalibera.org Iurie Leancă a menționat că statul nu este în stare să majoreze salariile pedagogilor cu 50%, deoarece aceasta ar crea un gol în bugetul de stat.

„Am ajuns la concluzia că ne putem permite, în acest an, să majorăm salariile cu 20% la pedagogi, plus o primă anuală care ar face ca această creştere să fie per ansamblu cam 27%. Dincolo de acest lucru, am extins lista oamenilor care vor beneficia de creşteri salariale şi la educatori care aveau salarii mult mai mici, şi la ajutori de educatori, şi la asistente medicale, şi la bibliotecari. Am făcut o analiză foarte minuţioasă care sînt cele mai vulnerabile categorii şi, începînd cu 1 septembrie, vom merge pe această filieră”, a menționat șeful executivului.

„Domnul prim-ministru recunoaște cu sinceritate că guvernul condus de el nu-și poate onora promisiunile date pedagogilor, însă nu indică cauzele reale. Iar aceste cauze constau în faptul că Guvernul nu este în stare să execute bugetul. Astfel, numai în primul trimestru al anului curent bugetul de stat a ratat 400 de milioane de lei. Cu toate declarațiile privind creșterea PIB-ului, succesele în economie, crearea condițiilor favorabile pentru dezvoltare etc., Guvernul nu este capabil să asigure creșterea economică și să pună la punct colectarea impozitelor”, a subliniat Reidman.

Interlocutorul a amintit că „Alianța, iar acum Coaliția, guvernează mizerabil deja cinci ani, însă continuă să-i acuze pe comuniști de moștenirea „grea” sub formă de gaură în buget. Dar singuri se încîlcesc în mărimea acestei găuri la buget.

Doresc să-i amintesc domnului Leancă și celorlalți că în timpul aflării la putere comuniștii, conștiintizînd că fără o societate educată nu poate exista o economie dezvoltată, cultură și însuși statul, și-au pus scopul de a ridica nivelul salariului mediu în învățămînt la nivelul mediu pe țară. Noi realizam această sarcină, ceea ce nu se poate spune despre actualul guvern”, a conchis Reidman.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?