Transnistria stiri: 1394
Eurovision stiri: 502

Popovici: Nu cred că cineva greșește dacă o numește moldovenească, fiindcă așa este în Constituție

15 noi. 2019,, 11:29   Politică
8177 3

Noul ministru al Educației, Culturii și Cercetării din Guvernul Chicu, Corneliu Popovici a declarat pentru Tv8 că nu va opera modificări în curricula școlară legate de Limba română și Istoria românilor.

Întrebat de către reporteri ce limbă vorbește, absolut surprinzător, Popovici a declarat că vorbește „româna”, transmite deschide.md.

„Eu vorbesc Româna, dar nu cred că cineva greșește dacă o numește moldovenească, fiindcă așa este în Constituție și fiecare are dreptul să o numească așa”, a spus Popovici.

De asemenea, Popovici a fost întrebat dacă va schimba curricula școlară.

„Nu o să fie nicio schimbare în curriculă, va fi continuată doar acea reformă curriculară care a fost inițiată în ultimii ani. Schimbări în curriculă de care vorbiți Dvs. nu vor fi”.


Noul Ministru al Educației, Culturii și Cercetării a devenit, în urma votului de astăzi din Parlament Corneliu Popovici. Ultimul, fiind consilier al lui Igor Dodon, a avut în spațiul public o serie de ieșiri în care susținea fie că „schimbarea limbii moldovenești în limba română” va duce la destabilizare, dar și că declarațiile cu privire la Unirea Moldovei cu România cad sub incidența Codului Penal.

În ianuarie 2017, pe atunci Corneliu Popovici, consilier al lui Igor Dodon, spunea că „înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” în textul Constituției cu „limba română” este o manevră politică a unor partide obscure”. Totodată acesta spunea că anume această procedură „va duce la destabilizarea Moldovei, a societății”.

În februarie 2018, Popovici spunea că „proiectul unionismului a fost gîndit în Moldova de către acele forțe politice care și-au demonstrat incapacitatea de guvernare în ultimii nouă ani”. Acesta adăuga că satele și orașele care semnează declarații de unire cu România, anume primarii „Cad sub incidența Codului Penal”.

Tot Popovici spunea că declarațiile unioniste au „un potențial înalt de destabilizare a situației”.

Despre studiile în România

În iunie 2018, Popovici spunea că Președinția a cerut modificarea statutului burselor oferite de România. Altfel-spus, Popovici, deranjat de faptul că mulți tineri pleacă la studii în țara vecină, a cerut ca să fie făcut un set de acțiuni, printre care „modificarea statutului burselor oferite de statele vecine, în special România, în burse de mobilitate academică”, respectiv, tinerilor, să studieze mai mult, în Moldova.

„Anual, România oferă în jur de 6000 de burse pentru copii și tinerii din Moldova. Acesta este practic numărul de studenți dintr-o universitate. Rezultă că pierdem cîte o universitate în fiece an. Nu este rău cînd copiii noștri studiază peste hotare, dar este rău cînd ei pleacă și nu mai revin în țară, or, statistica tocmai asta ne-o demonstrează”, declara atunci Popovici.

Tot el spunea că schimbarea statutului burselor de studii în străinătate va permite universităților din țară să se consolideze și va stopa procesul de depopulare.

Contra „Istoriei Românilor”

În noiembrie 2018, Popovici spunea că „menținerea disciplinei „Istoria Românilor”, se urmăresc anumite scopuri politice, care contravin intereselor țării”.

„Din punct de vedere a curriculumului școlar, a principiilor contemporane de predare a istoriei în școală, nu mai sînt state în Europa unde istoria să fie predată în baza principiului etnic, în baza acestui principiu s-a predata în sec. XIX, acum se predă în baza principiului statal. Chiar și în România din 1997, practic 20 de ani, nu se mai predă Istoria Românilor ca disciplină, ci se predă disciplina Istoria. Probabil cei de la guvernare care au anumite viziuni referitor la Moldova prin menținerea acestei discipline nu-și doresc altceva decît să-și atingă anumite scopuri politice, care nu concordă cu interesele R. Moldova”, spunea acesta.

Moldovenii au sperat că Popovici va fi coerent în poziția sa de instituire a ordinii în studierea istoriei - în toate țările este studiată istoria țării și nu istoria unei etnii, în special, a celei minoritare în RM.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?