Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4022

Țîrdea: Kremlinul, dezamăgit de comuniști, mizează pe Dodon

12 mai. 2014,, 13:50   Societate
6863 8
Foto: glasul.md
Mulți au observat că posturile de televiziune federale din Rusia care au relatat despre marcarea zilei de 9 mai la Chișinău au ignorat marșul de amploare al comuniștilor, difuzînd doar reportaje de la acțiunea organizată de partidul condus de Igor Dodon.

„Este vorba de posturile de televiziune de stat „Pervîi kanal” și „Rossia-24”, care niciodată nu difuzează materiale întîmplătoare. Acolo întotdeauna este o conotație politică și simbolică politică”, a declarat pentru NOI.md analistul Bogdan Țîrdea. „Dacă pînă în anul 2009 Rusia în mare parte miza pe PCRM, acum, posibil, este vorba despre susținerea a două coloane. Presupun că Putin așa și nu-i poate ierta lui Voronin eșecul „planului Kozak” și semnarea planului UE-RM. Partidul care mergea în alegeri cu sloganul integrării în Uniunea Vamală s-a întors la 180 de grade și a semnat acest document. Apoi a urmat blocada economică a Transnistriei, planul cu NATO, aplicațiile militare comune cu acest bloc. Toate acestea l-au lezat foarte serios pe Putin. În statutul comuniștilor pînă acum este stipulat că PCRM este un partid de tip european, iar în noile programe se menționează că formațiunea trebuie să se orienteze atît spre UE, cît și spre Uniunea Vamală. Acest fapt stîrnește îngrijorare din partea Moscovei, care nu exclude că Voronin iarăși va juca pe două terenuri. În baza acestor considerente, Kremlinul mizează pe socialiști, deoarece aceștia se orientează foarte clar spre Uniunea Vamală și nu cochetează sau flirtează în niciun fel cu Europa. Spre deosebire de alte partide de stînga, PCRM înregistrează o creștere dinamică a ratingului.

Astfel, Fondul Opiniei Publice le oferă 6,7%, iar Asociația Sociologilor și Demografilor – 6,5%. Toate acestea i-au făcut pe ruși să se uite mai atent spre socialiști și să-i susțină, iar comuniștii vor accede în Parlament și singuri. Se poate observa că Dodon pleacă cu regularitate la Moscova, unde se întîlnește ba cu Narîșkin, ba cu Glaziev, ba cu Gref. Un gest în acest sens din partea Moscovei a fost și faptul că acțiunea organizată pe 1 mai la Chișinău de Igor Dodon a fost susținută personal de deputatul Dumei de Stat Oleg Paholkov”, a adăugat Bogdan Țîrdea.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?