X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Ministerul Sănătății a prezentat o statistică alarmantă a ictusului cerebral în Moldova

12 noi. 2019,, 18:31   Societate
3369 0

La fiecare oră un moldovean suportă un accident vascular cerebral, iar la fiecare o oră și jumătate cineva își pierde viața în urma acestei maladii, anunță Ministerul Sănătății din Republica Moldova.

Doar în luna octombrie 2019 au fost înregistrați 770 de pacienți cu atac cerebral. Anual, peste zece mii de moldoveni sînt diagnosticați cu această maladie, dintre care aproape 8.000 decedează, transmite jurnal.md.

Potrivit medicilor, după un accident vascular cerebral, creierul îmbătrînește cu 36 de ani. Aproximativ 80% dintre cazuri ar putea fi prevenite printr-un mod sănătos de viață. Atacul cerebral poate fi cauzat de hipertensiune arterială, colesterol ridicat, sedentarism, fumat, obezitate, diabet zaharat şi boli cardiovasculare.

În cazul în care pacientul are acces la ajutor medical de urgență după accident în următoarele două ore, șansele de supraviețuire şi de recuperare cresc semnificativ.

Specialiştii estimează că ictusul cerebral va deveni, pînă în 2030, principala cauză de mortalitate în lume. Ziua Mondială a accidentului vascular cerebral este marcată anual la 29 octombrie.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?