X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Banca Națională a Moldovei îi verifică pe noii acționari de la „Victoriabank”

5 mai. 2014,, 18:11   Economie
5479 0
Foto: politik.md
Banca Națională a Moldovei (BNM) îi verifică minuțios pe noii acționari ai BC „Victoriabank”, care recent au achiziționat circa 30% din acțiunile băncii de la companiile pe care BNM le-a acuzat anterior de „acțiuni concertate” și le-a blocat pachetele de acțiuni. Despre aceasta a comunicat guvernatorul BNM, Dorin Drăguțanu, care a menționat că circa 29,1% din acțiunile „Victoriabank” au fost cumpărate de șase companii din Marea Britanie, Bulgaria, Estonia și Rusia, relatează NOI.md.

Avînd în vedere că aceste companii au cumpărat acțiunile băncii moldovenești în pachete mai mici de 5%, nu a fost necesară permisiunea BNM pentru efectuarea acestor tranzacții. Totodată, Dorin Drăguțanu a menționat că BNM colectează și analizează toată informația despre noii acționari pentru a clarifica dacă aceștia nu acționează concertat. Există suspiciuni că aceste companii au acționat concertat și astfel pachetele de acțiuni au fost cumpărate fără permisiunea BNM. Dorin Drăguțanu a menționat că companiile pe care BNM anterior le-a acuzat de „acțiuni concertate” și le-a blocat pachetele de acțiuni au vîndut aceste valori mobiliare. Totodată, unele dintre aceste companii au acționat BNM în judecată, considerînd că decizia de a le priva de dreptul de vot și gestionare a acțiunilor nu este legală.

„Victoriabank” este una dintre cele mai mari instituții financiare din Moldova. Cei mai mari acționari ai băncii sînt BERD (15,06%), „Alpha Bank România” (12,5%), Victor Țurcan (10,45%). Din lista acționarilor pe care BNM i-a acuzat de „acțiuni concertate” și le-a blocat pachetele de acțiuni de la „Victoriabank” fac parte companiile „Asito”, „Moldasig”, „Corplexus”, „Volmark Trade”, „Maxpower Invest Limited” etc.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?