Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3993

Ţările lumii marchează 1 Mai

1 mai. 2014,, 10:42   Societate
4713 1
Foto : aif.ru
Astăzi este 1 Mai – Ziua Muncii, Ziua primăverii sau Ziua Solidarităţii Internaţionale a Oamenilor Muncii. Ea este marcată în zeci de ţări ale lumii sau pe 1 mai, sau în prima zi e luni. Anterior, această zi era un simbol al revoluţiei şi luptei de clasă, dar în ultimi ani această sărbătoare capătă cu totul altă semnificaţie, transmite NOI.md, cu referire la PUBLIKA.md.

Sărbătoarea de 1 mai în forma ei actuală a apărut la sfîrşitul secolului XIX, în interiorul unei mişcări a muncitorilor, care au cerut reducerea zilei de muncă pînă la opt ore. Pe 1 mai 1886, organizaţiile socialiste, comuniste şi anarhiste din SUA şi Canada au organizat un şir de mitinguri şi demonstraţii. Altercaţiile s-au încheiat cu dispersarea manifestanţilor, iar la Chikago au murit şase persoane. La un an de la eveniment, Congresul Internaţionalei a II-a de la Paris a proclamat ziua de 1 Mai –Ziua Internaţională a Solidarităţii Oamenilor Muncii.

După Revoluţia din Octombrie, pe teritoriul URSS sărbătoarea a devenit oficială: în această zi se desfăşurau demonstraţii, la care participau mii de muncitori.

Pe 1 mai 1990. la Moscova a avut ultima demonstraţie oficială, în 91 – în Piaşa Roşie a avut loc un miting, organizat de sindicate, împotriva majorării preţurilor. La tribuna Mauzoleului era prezent preşedintele URSS, Mihail Gorbaciov.

În Moldova, 1 mai nu înseamnă doar demonstraţiile oamenilor muncii, dar şi organizarea picnicurilor. Oamenii ies la iarbă verde şi se odihnesc la aer curat. În Kazahstan este marcată Ziua unirii popoarelor ţării, în Finlanda a început carnavalul de primăvară al studenţilor, iar în Spania este marcată Sărbătoarea florilor.
SUA au trei sărbători dintr-odată: pe 1 mai americanii sărbătoresc Ziua Dreptului, Ziua Sănătăţii Copiilor şi Ziua Loialităţii. Iar în Coreea – este Ziua de naştere a lui Budda.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?