X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

FMI apreciază pozitiv evoluția economiei Moldovei

30 apr. 2014,, 15:35   Economie
4527 1
Foto: malta2u.com
Experții Fondului Monetar Internațional (FMI) au apreciat pozitiv evoluția economiei Republicii Moldova, comunică NOI.md. O declarație în acest sens a fost făcută în cadrul întrevederii experților Misiunii FMI condusă de Max Alier cu premierul moldovean Iurie Leancă. Misiunea FMI s-a aflat în vizită în Moldova în perioada 22-30 aprilie, timp în care a efectuat o analiză privind situaţia macroeconomică a Republicii Moldova şi perspectivele de dezvoltare în perioada următoare.

Potrivit lui Max Alier, experții FMI au constatat că economia Republicii Moldova și-a revenit după seceta din anul 2012 şi a evoluat pozitiv în anul trecut, iar pentru anul 2014 FMI prognozează un ritm de creștere economic de 2¼ la sută. Şeful Misiunii FMI a mai apreciat menținerea țintei inflației în limitele ţintite de BNM, reducerea semnificativă a deficitului bugetar, menținerea datoriei publice la un nivel adecvat și existența rezervelor de protecție împotriva eventualelor șocuri externe. Au fost discutate riscurile ce ar putea influenţa economia Republicii Moldova, inclusiv situația geopolitică din regiune, reducerea creșterii economice a partenerilor comerciali din Est şi reducerea volumului remitențelor.

FMI a subliniat importanța promovării în continuare a reformelor în vederea asigurării stabilității macroeconomice. Max Alier a declarat că realizarea reformelor structurale, conform obiectivelor stabilite în Strategia Națională de Dezvoltare, este crucială pentru susținerea creșterii economice. Totodată, Misiunea FMI și prim-ministrul Iurie Leancă au împărtășit viziunea comună asupra continuării unor politici bugetar-fiscale și monetar-valutare precaute și îmbunătățirii cadrului normativ din sectorul financiar. Iurie Leancă a menționat că dialogul dintre experţii FMI şi instituţiile responsabile din Moldova ajută la o înţelegere mai bună a situaţiei şi la trasarea acţiunilor pentru perioada următoare, astfel încît să fie asigurată stabilitatea financiar-economică şi dezvoltarea unui climat investiţional favorabil în Republica Moldova

Prima rundă de discuţii a Misiunii FMI, condusă de Max Alier, cu autorităţile Republicii Moldova în contextul procesului de monitorizare postprogram a avut loc în perioada 18 septembrie – 1 octombrie 2013 la Chişinău.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?