X 
Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4054

Lukașenko a sugerat AMÎNAREA CREĂRII Uniunii Eurasiatice

30 apr. 2014,, 10:10   Externe
7299 5
Foto: mediafax.ro
La Minsk, la summit-ul Consiliului Economic Suprem al Uniunii Eurasiatice au loc negocierile președinților din Belarus, Kazahstan și Rusia. Principalul lucru pe care ar trebui să-l rezolve șefii de stat – cum vor avea loc procesele de integrare între cele trei țări.

Poziția Minskului este una fermă: niciun fel de restricții pentru circulația mărfurilor, inclusiv a resurselor energetice. La fel, aderarea de noi membri la "troica vamală" trebuie să aibă loc în condiții de egalitate, fără a acorda un statut special cărorva țări.

Mai mult decît atît, liderul din Belarus a sugerat amănarea creării Uniunii Eurasiatice, în cazul în care părțile nu sînt gata pentru punerea integrală în aplicare a acordurilor.

Președintele rus, Vladimir Putin, la rîndul său, a propus căutrea de compromisuri cu privire la problemele care au apărut în procesul de lucru asupra Tratatului privind Uniunea Economică Eurasiatică. Președintele kazah, Nursultan Nazarbaiev, la rîndul său, crede că toate problemele pot fi rezolvate și este încă posibil ca acordul să fie semnat în termenul stabilit anterior.

"Uniunea vamală pe care am creat-o într-adevăr funcționează și aduce beneficii reale. Acest lucru îl dovedesc indicatorii economici a țărilor noastre. Dar putem face încă un pas pentru a aprofunda cooperarea noastră, să promovăm cooperarea la un nivel superior", - a subliniat Putin.

Lukașenko, la rîndul său, a declarat că pînă la semnarea tratatului de constituire a Uniunii Economice Eurasiatice "rămîne foarte puțin timp".

"Apare întrebarea: cu ce vom veni la acest eveniment ? Deja s-a format un cerc de probleme cu privire la care opiniile părților diferă, iar lista este alarmantă. Deaceea ne-am adunat, pentru a elimina aceste probleme", - a spus președintele belarus.

Cele mai sensibile probleme, pe care încearcă să le soluționeze președinții celor trei țări sînt taxele la petrol, piața transportului și a automobilelor, precum și regulile de subvenționare a agriculturii.

Pe ordinea de zi este și admiterea de noi membri în Uniunea vamală – Armenia și Kîrgîzstan.

După încheierea summit-ului, va avea loc întîlnirea bilaterală între Putin și Lukașenko. Președinții vor discuta despre situația din Ucraina.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?