X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Moldova a aderat la Freedom Online Coalition (FOC)

29 apr. 2014,, 12:23   Societate
4695 1
Foto: rus.delfi.ee
În cadrul conferinţei internaţionale, care are loc la Tallin, „Internet liber şi sigur pentru toţi”, Moldova a aderat oficial la Coaliţia privind Libertatea în Spaţiul Virtual/Freedom Online Coalition (FOC).

Potrivit agenţiei „Infotag”, la conferinţă participă viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova Iulian Groza, ambasadorul Republicii Moldova în Estonia, Victor Guzun, precum şi reprezentanţi ai societăţii civile din Moldova.

Groza a relatat participanţilor la conferinţă despre rezultatele reformelor efectuate în Moldova, subliniind importanţa acordării de Uniunea Europeană pe 28 aprilie a regimului liberalizat de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova.

Oficialul a atras atenţia participanţilor forumului la faptul că cea mai importantă sarcină pentru Moldova la etapa dată este semnarea în 2014 a Acordului de asociere și a celui de liber schimb cu UE.

Potrivit viceministrului, guvernul moldovenesc are planuri ambiţioase în domeniul guvernării electronice (e-guvernare), spunînd că participarea Moldovei la FOC va permite ţării să utilizeze mai eficient posibilităţile tehnologiilor moderne, va asigura transparenţa deciziilor adoptate de autorităţi, precum şi va garanta utilizarea liberă şi sigură a internetului de întreaga societate moldovenească.

Succesele Moldovei pe calea apropierii sale de Uniunea Europeană au fost salutate de preşedintele Estoniei, Toomas Henrik Ilves, şi ministrul Afacerilor Externe, Urmas Paet.

"Una dintre temele principale este regimul liberalizat de vize, spre care tindem pe parcursul unei perioade îndelungate. Libera circulaţie în spaţiul Schengen, valabilă şi pentru cetăţenii moldoveni, este un minunat exemplu al apropierii dintre UE și Moldova", a spus Paet.

Potrivit spuselor sale, Moldova este un exemplu demn de urmat pentru celelalte state din "Parteneriatul Estic".

"Estonia consideră importantă semnarea Acordului de asociere şi liber schimb cu Republica Moldova. Sper că acest fapt va avea loc în timpul apropiat", a adăugat ministrul.

Paet a menţionat că Estonia este dispusă să împărtăşească Moldovei experienţa sa, pentru a demonstra cum procesul de aderare la UE dezvoltă societatea din punct de vedere politic şi economic.

"Sîntem dispuşi să împărtăşim Moldovei cunoştinţele noastre în domeniul realizării reformelor economice, instruirea funcţionarilor de stat, precum şi în domeniul dezvoltării tehnologiilor guvernării electronice", a spus ministrul în cadrul întrevederii interministeriale care a avut loc în cadrul FOC.

În cadrul conferinţei a avut loc un master-class pentru ţările "Parteneriatului Estic", dedicat activităţii unui guvern deschis, promovării libertăţilor on-line, care permit societăţii să obţină informaţii din sectorul de stat şi să participe la elaborarea politicilor, bazată pe libera exprimare a opiniei. În cadrul master-classurilor au fost prezentate rezultatele analizei comparative, dedicate guvernării deschise şi protecţiei datelor în ţările "Parteneriatului Estic".

La Tallin Iulian Groza a participat la Lennart Meri Conference, dedicată discutării subiectelor ce ţin de asigurarea securităţii pe continentul european.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?