X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Ce pericol prezintă peștele infestat cu paraziţi?

19 oct. 2019,, 17:46   Societate
4814 1

La începutul lunii octombrie, în Moldova a izbucnit un scandal din cauza peştelui infestat cu paraziți, care a fost scos în vînzare. Premierul Maia Sandu a dispus o inspecție la Agenţia pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).

Agenția însăși a început o anchetă internă, rezultatele căreia a promis să le facă publice sfîrșitul săptămînii viitoare.

Cum s-a implicat Guvernul în situaţia cu peștele
La o ședință guvernamentală din 6 octombrie, premierul Maia Sandu a declarat că în perioada 20 august - 4 octombrie, în Moldova au fost importate 73 de loturi de pește congelat infestat cu paraziți. Potrivit lui Sandu, acest pește putea să nimerească la piețe, școli, grădinițe, spitale, închisori și în rețeaua de alimentare publică.
A doua zi, procurorii și angajații Centrului Național Anticorupție au venit cu o vizită de control la ANSA. După verificare, Sandu a spus că laboratorul Centrului de Diagnostic Veterinar nu a informat ANSA că peștele a fost infestat cu paraziți, astfel încît ANSA a emis certificate veterinare și autorizaţii de vînzare pentru toate loturile.
În cadrul unei ședințe de Guvern din 18 octombrie, șeful adjunct de la ANSA, Ella Malai, a anunțat că directorul Centrului de Diagnostic Veterinar a fost destituit din funcţie.

Ce spun cei de la ANSA
Instituţia refuză să comenteze situația pînă la sfîrșitul anchetei interne. Totuşi, Ela Malai a declarat că paraziții în cauză nu erau periculoși. Potrivit acesteia, 80% din peștii oceanici marini conțin paraziți datorită naturii mediului. „Paraziții mor în timpul înghețării de şoc la o temperatură de -35 grade imediat după ce peştele a fost prins. După aceea, ei nu sunt capabili să facă rău unei persoane. Adesea, paraziții se găsesc în cavitatea abdominală a peștilor. În acest caz, paraziții sînt îndepărtați din pește la curăţare", a spus Malai.
Potrivit ANSA, instituţia oferă autorizaţie pentru vînzarea de peşte în baza verificării acestuia în laboratorul Centrului de Diagnostic Veterinar. "În cazul în care peștele nu este afectat sau ușor afectat, acesta este trimis spre vînzare, dacă se înregistrează o afectare medie, el este trimis pentru prelucrare, de exemplu, la fabrica de conserve, iar peștele afectat grav este nimicit ", a declarat Vitalie Porcescu, șeful departamentului de securitate a produselor de origine animală din cadrul ANSA.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?