Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3993

Experții atenționează asupra PROVOCĂRILOR liberalizării regimului de vize

29 apr. 2014,, 10:49   Societate
7309 7
Foto: sofiaecho.com
Perioada de după liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii moldoveni va fi marcată de anumite incertitudini și provocări. La această concluzie au ajuns specialiștii Centrului Analitic „Expert-Grup”, care au trasat, în cadrul unei analize, cele patru provocări ale perioadei “post-liberalizare”.

Potrivit experților, prima provocare ține de faptul că abolirea regimului de vize exclude migrația în scopul muncii. Autorii studiului se arată convinși că folosirea neconformă a regimului liberalizat de vize poate să genereze efecte cu impact negativ asupra imaginii țării în UE. Totodată, experții prognozează că înăsprirea condițiilor pentru muncitorii moldoveni în Federația Rusă poate determina o reorientare a fluxurilor migraționiste spre Vest.

O altă provocare pentru cetățenii care doresc să călătorească liber în UE ține de faptul că acele reguli aplicate anterior la obținerea vizelor Schengen, de către ambasadele UE sau Centrul Comun de Vize, vor continua să fie folosite pe larg la ieșirea din țară.

Analiștii mai atenționează asupra unei eventuale repetări a „scenariul balcanic”, care a constat în creșterea ponderii solicitanților de azil din această regiune în statele UE. „Există o serie de circumstanțe (situația din regiunea transnistreană, respectarea drepturilor minorităților) care pot conduce la prefigurarea unor probleme similare” se arată în studiu.

Cea de-a patra provocare analizată în studiul „Expert-Grup” ține de activizarea falsificării pașapoartelor moldovenești în perioada post-liberalizare. „Deși autoritățile consolidează măsurile de securizare a actelor, eforturi constante sînt necesare pentru a contracara corupția”, se precizează în studiu.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?