Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

S&P a retrogradat Rusia, din cauza perspectivelor slabe de creștere a economiei și a conflictului cu Ucraina

25 apr. 2014,, 16:15   Externe
5626 1
Foto: topnews.in
Agenția de evaluare financiară Standard & Poor's (S&P) a revizuit în scădere, de la 'BBB' la 'BBB minus', ratingul de credit al Rusiei pe termen lung, cu perspectivă negativă, și a avertizat că ar putea retrograda din noul calificativul, dacă se deteriorează ritmul de creștere al economiei și Europa va aplica sancțiuni mai extinse în urma conflictului cu Ucraina, transmite Bloomberg.

'Situația geopolitică tensionată din Rusia și Ucraina ar putea duce la ieșiri suplimentare de capital, intern și extern, din economia rusă și va înrăutăți și mai mult perspectivele slabe de creștere', se arată în comunicatul S&P.

Luna trecută, agenția de evaluare financiară Moody's Investors Service a plasat ratingul Rusiei sub supraveghere, pentru o posibilă retrogradare, în timp ce Fitch Ratings a revizuit în scădere, la negativă, perspectiva ratingului atribuit Rusiei.

S&P a avertizat ar putea retrograda din nou ratingul Rusiei 'dacă vor fi impuse sancțiuni mai dure și dacă poziția externă a țării va slăbi semnificativ'.

Economia Rusiei s-a contractat în primele trei luni ale acestui an, pe măsură ce incertitudinile cu privire la criza din Ucraina i-au determinat pe investitori să-și scoată banii din Rusia, a anunțat recent ministrul rus al Economiei, Alexei Ulyukayev.

Aproximativ 70 de miliarde de dolari au ieșit din Rusia în primul trimestru al acestui an, mai mult decît pe ansamblul anului trecut, în timp ce Produsul Intern Brut s-a contractat cu 0,5% comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut, a precizat Alexei Ulyukayev.

Acesta a subliniat că economia Rusiei este afectată de scăderea activității de investiții, nu numai în sectorul de stat, dar și din partea companiilor private. În primele trei luni ale acestui an, investițiile de capital au scăzut cu 4,8% comparativ cu perioada similară din 2013.

În primul trimestru din 2014, comparativ cu perioada similară a anului trecut, PIB-ul Rusiei a crescut cu 0,8%, sub estimările anterioare ale autorităților de la Moscova, care mizau pe un avans de 2,5%, grație cheltuielilor de consum.

Criza din Ucraina vine într-un moment nepotrivit pentru economia Rusiei, care se confruntă cu probleme fundamentale.

Potrivit celui mai pesimist scenariu elaborat de Banca Mondială, care se bazează pe ipoteza unei agravări a crizei din Ucraina, ieșirile de capital din Rusia ar putea atinge 150 de miliarde de dolari în acest an, provocînd o contracție a PIB de 1,8%.

SUA au avertizat Rusia cu privire la o invazie militară pe teritoriul Ucrainei, după ce, joi, armata rusă a lansat noi exerciții în apropiere de frontiera ucraineană, ca răspuns la ofensiva declanșată de Kiev împotriva separatiștilor din sud-estul țării.

'O avansare în teritoriul ucrainean ar fi o greșeală gravă', a spus purtătorul de cuvînt al Departamentului de Stat, Jennifer Psaki, amintind că, din 17 aprilie, cînd au fost semnate acordurile de la Geneva, secretarul de stat american John Kerry a discutat de șase ori cu ministrul de externe rus Serghei Lavrov în legătură cu măsurile privitoare la detensionarea situației din Ucraina.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?