|
Foto: timpul.md |
Autoritățile Federației Ruse folosesc Autonomia Găgăuză drept poligon pentru exersarea atacurilor ulterioare asupra Ucrainei. Iar cînd linia frontului se va apropia de frontierele Republicii Moldova, poligonul va putea fi lesne transformat de ruşi în cîmp de luptă. Declarația aparține analistului politic Petru Bogatu și a fost făcută într-un interviu pentru „Vocea Basarabiei”.
Petru Bogatu a menționat că acum, cînd lumea e cu ochii pe Donbassul cuprins de insurecţii, nimeni nu observă că „distrugerea metodică a Ucrainei a fost experimentată de Putin în Republica Moldova”.
Potrivit analistului, după exemplul referendumului din 2 februarie din Găgăuzia, cînd majoritatea votanților au „ales să meargă în Asia în detrimentul Europei şi să se desprindă de Chişinău în dauna integrităţii teritoriale a Republicii Moldova”, o lună mai tîrziu un asemenea plebiscit s-a desfășurat și în Crimeea.
„Oricum au suci-o, alipirea Crimeii şi destabilizarea Ucrainei au început în urma referendumului din autonomia găgăuză. Nu-i deloc o simplă coincidenţă la mijloc. La Comrat ruşii au experimentat ocuparea unui teritoriu fără introducerea masivă a trupelor regulate. În ciuda invalidării referendumului în instanţă şi avertismentelor administraţiei centrale, ei au instrumentat cu succes o diversiune separatistă cu un potenţial distructiv enorm”, a declarat politologul.
Potrivit lui Bogatu, „dacă Moscova ar fi vrut, ar fi alipit Găgăuzia la fel de iute ca şi Crimeea, nemaivorbind de Transnistria”. „Ruşii însă zăbovesc. Dar nu pentru că justificarea anexiunii în cazul Republicii Moldova ar fi mai dificilă decît în cel al Crimeii. Pur şi simplu, focarele secesioniste de la noi sînt prea departe de spatele frontului, de bazele ruse de aprovizionare şi susţinere logistică”, a declarat analistul.
„Planul rușilor este altul şi prevede incitarea la dezordine şi imitarea unor mişcări secesioniste în Ucraina de sud-est, ceea ce le-ar permite crearea unor coridoare din Crimeea spre Donbass, Transnistria şi gurile Dunării. Dacă acest scenariu va izbuti, Găgăuzia ar putea fi, la o adică, ataşată la proiectul „Novorossia". Pînă una-alta însă, Comratul este folosit drept poligon pentru exersarea atacurilor ulterioare asupra Ucrainei”, a menționat Bogatu.
Potrivit expertului, după vizita ambasadorului rus la Taraclia, şi minoritatea bulgară din sud ameninţă cu un referendum ilegal. „Kremlinul, astfel, îşi extinde terenul pentru probele de tragere. Iar cînd linia frontului se va apropia de frontierele noastre, poligonul va putea fi lesne transformat de ruşi în cîmp de luptă”, a conchis Petru Bogatu.
Adăuga comentariu