Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Sovietul Suprem al Transnistriei a adresat Rusiei o nouă solicitare de recunoaştere

16 apr. 2014,, 15:49   Societate
2413 0
Foto: noi.md
Sovietul Suprem al autoproclamatei RMN a decis, miercuri, să adreseze preşedintelui FR, Dumei de Stat şi Consiliului Federaţiei Rusiei, OSCE şi ONU o solicitare de recunoaştere. Mesajul respectiv a fost aprobat unanim în cadrul şedinţei plenare la care au participat reprezentanţi ai societăţii civile.

Potrivit agenţiei "Infotag", deputaţii şi-au motivat solicitarea prin dreptul poporului la autodeterminare, consfinţit în statutul ONU şi amintesc că la referendumul din anul 2006 peste 97% dintre participanţi s-au pronunţat pentru independenţa Transnistriei şi alipirea ulterioară la Rusia.

"Exprimîndu-şi voinţa prin intermediul uneia dintre instituţiile principale ale democraţiei directe ‒ plebiscitul, votînd pentru independenţa RMN şi alipirea liberă ulterioară a Transnistriei la Federaţia Rusă, poporul transnistrean şi-a realizat dreptul indispensabil de a-şi determina liber şi fără imixtiune din exterior statutul politic, de a realiza dezvoltarea economică, socială şi culturală", se spune în document.

În opinia autorilor solicitării, comunitatea internaţională ar trebui să recunoască situaţia reală, constituită în cei 24 de ani de existenţă a republicii. "În 24 de ani, Transnistria şi Moldova s-au îndepărtat foarte mult una de cealaltă. În statul vecin s-a produs înlocuirea tuturor valorilor pe care le-au apărat buneii şi străbunii noştri", a declarat Valerian Tulgara, preşedintele Uniunii Moldovenilor din Transnistria.

Deputatul Andrei Sipcenco a subliniat că Transnistria "şi-a păstrat ataşamentul faţă de valorile creştine şi este orientată mai mult spre Rusia". "Acest lucru trebuie recunoscut. Avînd în vedere faptul că azi s-au maturizat premisele pentru acceptarea în componenţa Federaţiei Ruse a unor state şi părţi din state, mesajul de azi al SS este pe deplin întemeiat", a afirmat el.

Se presupune că chiar joi, 17 aprilie, un grup de deputaţi ai SS, condus de speakerul Mihail Burla, va merge la Moscova. Acolo, documentele aprobate le vor fi transmise destinatarilor. În particular, a fost programată o întrevedere cu preşedintele Dumei de Stat, Serghei Narîşkin, de asemenea vor avea loc consultări cu privire la consolidarea relaţiilor interparlamentare ruso-transnistrene în cadrul comitetelor Dumei.




0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?