Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Cehia va continua să susţină Moldova

15 apr. 2014,, 11:45   Societate
3194 0
Foto: koerber-stiftung.de
Cehia va continua să susţină Republica Moldova pe calea integrării europene şi să-şi împărtăşească experienţa în negocierile cu UE. Despre aceasta a declarat Preşedintele Camerei Deputaţilor din Parlamentul Republicii Cehe, Jan Hamacek, în cadrul unei întrevederi cu prim-ministrul Iurie Leancă.

Potrivit agenţiei "Infotag", care face referire la Serviciul de presă al Guvernului, oficialul a menţionat că Cehia este dispusă să ajute Moldova în următorii paşi ce vin după semnarea Acordului de Asociere şi aderarea la Zona de Liber Schimb.

"Vom împărtăşi experienţa noastră din negocierile cu UE, pe care le-am purtat în perioada 1996-2004, vă vom spune care au fost greşelile noastre, ca să nu le repetaţi. Sînteţi prietenii noştri", a afirmat preşedintele Legislativului de la Praga, precizînd că Cehia va fi printre primele ţări, după România, care va ratifica documentul Acordului de Asociere.

Jan Hamacek a remarcat că, pentru Republica Moldova, anul 2014 este unul decisiv şi asta nu doar pentru că vor avea loc alegeri parlamentare, ci şi pentru că ţara va obţine regim fără de vize cu Uniunea Europeană şi se va asocia cu aceasta.

Premierul Iurie Leancă a menţionat că această vizită este o expresie a susţinerii Cehiei în crearea unei Moldove europene şi moderne.

"Pentru noi este important să preluăm experienţa pozitivă a Cehiei, care a trecut cu succes prin procesul de integrare europeană", a spus Iurie Leancă.

Părţile au discutat şi despre proiectele bilaterale. În acest sens, premierul şi-a exprimat gratitudinea pentru realizarea, cu sprijinul Guvernului de la Praga, a unui număr mare de proiecte în diferite localităţi ale Republicii Moldova. Un exemplu ar fi Cimişlia, unde în 2013 a fost restaurat sistemul de tratare a apelor reziduale. Ajutorul nerambursabil ceh oferit Moldovei este de circa trei milioane de euro anual.

De asemenea, oficialii s-au arătat interesaţi în realizarea unor proiecte investiţionale moldo-cehe, în special, în următoarele domenii: transport, energetică, agricultură, industrie uşoară şi industrie constructoare de maşini.

În ceea ce priveşte schimburile comerciale, părţile au convenit să intensifice promovarea produselor agricole moldoveneşti în Cehia. Pe moment, Republica Cehă este cel mai mare, dintre ţările Uniunii Europene, importator de produse vinicole moldoveneşti ‒ anual, circa trei milioane de litri de vin, volumul acestor exporturi fiiind în permanentă creştere.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?