X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Armata Moldovei se pregăteşte de provocări

9 apr. 2014,, 10:30   Societate
17784 17
Foto: noi.md
Victor Surugiu

A doua şedinţă consecutivă a Consiliului Suprem de Securitate, ce activează pe lîngă şeful statului, este dedicată situaţiei din Moldova, în contextul evenimentelor din Ucraina. Conducerea ţării este sigură în capacitatea militară a Armatei Naţionale, însă experţii se îndoiesc de capacitatea de conducere şi în profesionalismul militarilor.

Laitmotivul şedinţei anterioar a CSS, care a avut loc pe 25 februarie, au devenit, de asemenea, eventualele riscuri legate de scenariul din Ucraina. Şeful statului şi-a exprimat atunci nemulţumirea faţă de abordarea reformei şi de nivelul de pregătire a Armatei Naţionale. Peste cîteva zile a fost semnat decretul de eliberare a lui Vitalie Marinuţa din funcţia de ministru al Apărării.

Pe 7 aprilie, Nicolae Timofti a convocat Consiliul de Securitate pentru a discuta încă o dată situaţia din regiune. Precum au menţionat pentru NOI.md surse din cadrul Aparatului preşedintelui, la această şedinţă, Comandantul Suprem al Forţelor Armate l-a prezentat membrilor Consiliului pe noul ministru al Apărării – general-maiorul justiţiei, Valeriu Troenco, care cu două zila înainte depusese jurămîntul.

După numirea lui în funcţie, Nicolae Timofti a declarat în faţa corpului de ofiţeri că „Ucraina a pierdut Crimeea, din cauza incapacităţii armatei sale de a reacţiona prompt”. Noul ministru are sarcina să soluţioneze problemele instituţiei de apărare a Moldovei şi să sporească capacitatea de luptă a Armatei Naţionale. Preşedintele, de asemenea, i-a recomandat să se debaraseze de militarii, care acţionează în detrimentul intereselor ţării.

Potrivit surselor noastre, „ultima şedinţă a CSS a avut loc într-o atmosferă constructivă, viziunile noului ministru şi cele ale preşedintelui asupra reformei Ministeruului Apărării coincid”. Altfel spus, Valeriu Troenco a renunţat la tentativele de redistribuire a sferelor de influenţă în sectorul militar prin reducerea competenţelor Şefului Statului Major şi Comandantului Suprem al Armatei Naţionale.

În cadrul şedinţei a fost discutată situaţia tensionată din Ucraina, în special, din Doneţk, Harkov, Odesa. Pe fonul situaţiai complicate şi instabile din ţara vecină, Preşedinţia şi-a exprimat îngrijorarea privind organizarea unor provocări şi în Moldova. Un rol deosebit în prevenirea şi combaterea acestora, în opinia lui Nicolae Timofti, trebuie să-l joace Armata Naţională.

Preşedintele a dat indicaţii privind sporitrea vigilenţei în subdiviziunile militare şi privind verificarea nivelului de dotare a Armatei Naţionale. Această informaţie a fost confirmată după şedinţa CSS de către ministrul Apărării, Valeriu Troenco, care a primit de la şeful statului indicaţii concrete. În timpul apropiat, eforturile lui vor fi concentrate pe instaurarea ordinii în sistemul militar al Moldovei şi pe pregătirea armatei de situaţii extreme.

Din această săptămînă s-a dat startul verificării sistemelor antitanc şi antiinfanterie, ce se află în dotarea militarilor moldoveni. Totodată, noul ministrul ar dori să obţină înzestrarrea armatei cu sisteme militare mai moderne. Potrivit lui, sporirea finanţării ar putea ridica nivelul de pregătire al militarilor. Înţelegînd că ţara nu-şi poate permite un asemenea lux, Valeriu Troenco insistă, totuşi, asupra soluţionării acestor probleme.

O altă temă pusă în discuţii au fost consedinţele semnării de către autorităţile moldovene a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Potrivit preşedintelui, conducerea ţării va continua realizarea treptată a Planului de Acţiuni pentru semnarea Acordului şi este gata să depăşească orice obstacole ce vor apărea în ecastă cale.

„Deşi membrii CSS nu vorbesc deschis despre aceasta, majoritatea îngrijorărilor lor sînt generate de politica Rusiei faţă de ţările vecine, - menţionează unul dintre experţii noştri, - Este evident că acesta este unul dintre motivele convocării Consilului Suprem de Securitate. Autorităţile din Moldova se aşteaptă la o presiune sporită şi la tensionaera relaţiilor cu Rusia, contînd, totodată, pe o susţinere considerabilă din partea UE.

Scopul fiinal al acţiunilor Rusiei este considerat refuzul de apropierea cu Uniunea Europeană şi de semnare a Acordului de Asociere. Anul trecut, într-o situaţie similară s-a pomenit Armenia, care şi-a exprimat intenţia de a adera la Uniunea Vamală, iar ulterior – să participe la crearea EuraSec. Iar acest fapt constituie un impediment în semnarea Acordului de creare a Zonei de Liber Schimb cu UE. În final, UE a fost nevoită să renunţe la parafarea Acordului de Asociere cu Armenia, precum şi a Acordului de creare a Zonei de Liber Schimb.

Pentru a exclude un scenariu similar în Moldova, toate instituţiile ce răspund de securitate, au primit indicaţii să sporească vigilenţa şi să informeze conducerea ţării despre orice tentative de a influenţa procesele integrării europene. Poziţia conducerii ţării este clară, însă nu este clar de ce sînt aşteptări atît de mari de la Armata Naţională.

Majoritatea specialiştilor pun la îndoială capacitatea de apărare a Armatei Naţionale, mai ales ţinînd cont de faptul că majoritatea tehnicii este nefuncţională. În ultimii ani, a fost observată o distrugere a aparatului conducerii Armatei, au fost promovate activ numiri în funcţii pe criterii politice. Drept rezultat, profesioniştii din majoritatea subdiviziunilor au fost înlocuiţi cu reprezentanţi ai partidelor.

Lipsa activităţii educaţionale printre soldaţi a condus la formarea unui efectiv militar demoralizat şi incontrolabil. Este evident, că în asemenea condiţii, Armata Naţională a Moldovei nu este capabilă să opună rezistenţă unei agresiuni, sub orice formă de manifestare a acesteia”.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?