X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Ministerul Agriculturii stimulează fondarea asociaţiilor de producători agricoli

8 apr. 2014,, 16:34   Societate
3474 0
Foto: noi.md
"Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare stimulează constituirea asociaţiilor de producători agricoli care pot obţine granturi de pînă la $350 de mii pentru achiziţii de echipamente destinate procesului postrecoltare", a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, ministrul Vasile Bumacov.

Potrivit agenţiei "Infotag", oficialul a spus că statul "acordă o atenţie sporită extinderii pieţei de desfacere a mărfurilor, de aceea Moldova trebuie să corespundă tuturor standardelor internaţionale".

"Mai devreme sau mai tîrziu, comerţurile în pieţe vor înceta şi trebuie întreprinse măsuri pentru ca mărfurile noastre să fie solicitate în lanţurile de supermarketuri. Din cauza imposibilităţii de a asigura reţeaua de comerţ cu produse calitative, ambalate, producătorii agricoli de la noi o vînd ca materie primă, ratînd mulţi bani. Un producător nu este capabil să asigure livrarea permanentă a mărfii, dar dacă va fi un grup de producători, totul se poate schimba", a opinat Bumacov.

Ministrul a afirmat că în prezent 10 grupuri de producători agricoli sînt dispuşi să adere la acest program, deşi anul acesta statul poate asigura cu finanţări nerambursabile 50 de asociaţii.

Şeful Agenţiei Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură, Petru Maleru, a menţionat că anul acesta subvenţii importante îi aşteaptă pe pomicultori, iar în cazul în care vor depune toate actele necesare, agricultorii pot obţine subvenţii de pe urma tuturor investiţiilor lor în infrastructura postrecoltare (ambalare, marcare, păstrare) de pînă la 75%.

Proiectul "Agricultură competitivă" a fost lansat în anul 2012, fiind finanţat de Banca Mondială. Acesta prevede asigurare tehnică şi financiară în procesul de sporire a potenţialului de gestionare durabilă a resurselor funciare. Proiectul are un buget total de $27 de milioane din care $18 milioane sînt credite şi urmează să se încheie în iunie 2017.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?