Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Romii din Moldova se plîng de discriminare

8 apr. 2014,, 13:12   Societate
11465 2
Foto: sfm.md
La 8 aprilie, în întreaga lume este marcată Ziua Internațională a Romilor, popor nomad. Moldova este teritoriul unde locuiesc, în mod tradițional, reprezentanții acestei naţiuni, dar, chiar dacă sîntem în secolul al XXI-lea, romii rămîn, în continuare, partea cea mai vulnerabilă și necărturară a populației țării noastre.

În conformitate cu datele raportului "Romii Republicii Moldova", elaborat încă în anul 2007 de către Biroul Regional al Programului de Dezvoltare al ONU, fiecare al cincilea rom nu ştie să scrie și să citească, 43% dintre copiii romilor cu vîrste cuprinse între 7 şi 15 ani nu frecventează școala, 11% dintre copiii cu vîrsta de pînă la 14 ani nu au fost vaccinaţi. Doar 23% dintre romi au polițe de asigurare medicală. Timp de 7 ani de la publicarea acestor date, în Republica Moldova nu s-a schimbat nimic, spun liderii organizațiilor etnoculturale.

"În Republica Moldova, în mod oficial, locuiesc peste 12 mii de romi, neoficial ‒ de la 150 pînă la 200 de mii, a spus preşedintele Centrului Naţional al Romilor, Nicolae Radiţa, solicitat de NOI.md să dea o apreciere situației romilor. – Dacă din partea presei, romii se bucură de atenție, atunci din partea statului aceasta este minimă. Șomajul, accesul redus la educație, medicină și cel mai important ‒ discriminarea sînt principalele probleme cu care se confruntă poporul nostru în Republica Moldova. Niciun rom nu a obţinut studii superioare din contul bugetului de stat, cum putem crește nivelul educației, dacă nu există niciun sprijin din partea statului? În Moldova, există așezări ale romilor care nu au statut juridic de localități, nu sîntem luaţi în seamă, sîntem ignoraţi. Cu fiece an nivelul socio-economic al romilor scade", a constatat Radiţa.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?