X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Expert: Rusia își dorește federalizarea Ucrainei și a Moldovei

8 apr. 2014,, 10:40   Politică
6056 8
Foto: noi.md
Analistul politic Igor Boțan este de părere că forțele proruse de la Chișinău se vor activiza, în scurt timp, pentru a destabiliza situația internă din țară, astfel încît Rusia să aibă pretexte pentru a interveni prin anumite acțiuni. În cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, Boțan a explicat că Rusia își dorește federalizarea Ucrainei și Republicii Moldova.

„Transnistria acum nu este prioritate pentru Federaţia Rusă. Transnistria, în acest joc de domino, este o piesă mai departe decît sudul şi estul Ucrainei. De aceea, Rusia sigur că va insista ca cei din Transnistria, forţele politice din Republica Moldova chiar, care declară deschis că vor nu să pară, ci să fie mîna Moscovei, la noi, toate aceste forţe vor fi activizate, se vor activiza pentru a menţine situaţia destabilizată”, a precizat Boțan.

Directorul asociației pentru democrație participativă ADEPT mai opinează că anumite provocări din partea Rusiei vor ieși la iveală în timpul alegerilor parlamentare din acest an, dar și în pragul semnării Acordului de asociere cu UE. Totodată, expertul prognozează că anumite mișcări federaliste vor apărea în Republica Moldova.
„Mai există etape intermediare, legate de semnarea şi ratificarea Acordului de asociere cu Uniunea Europeană, cînd forţele respective din Moldova, probabil, se vor manifesta pentru a oferi noi şi noi pretexte. Ştiind, de fapt, că Federaţia Rusă îşi doreşte federalizarea Ucrainei şi a Republicii Moldova, ca variantă intermediară, în procesul de afiliere a acestor teritorii, cred că ar fi logic ca o mişcare federalistă să înceapă a se manifesta aici”, a remarcat Boțan.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?