Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Doar 30% din moldoveni merg la stomatolog

6 apr. 2014,, 11:00   Societate
5202 3
Foto : noi.md
Numărul cetăţenilor Moldovei, care apelează la serviciile stomatologilor, scade. O confirmă și statisticile Centrului Național de Management în Sănătate . Astefl, anul trecut, numărul vizitelor profilactice la medicul dentist a scăzut cu aproape 40 de mii față de 2012. Aceasta ar însemna că în 2013, la stomatolog au ajuns doar 30% din moldoveni, asta în timp ce în 2012 - 47%.

Medicii spun că moldovenii foarte rar vin la stomatolog în fazele incipiente ale maladiilor şi ajung la medic atunci când nu mai pot suporta durerile, iar asemenea cazuri necesită deja protezare.

Medicii consideră că această atitudine faţă de dinţi rezidă din lipsa de cultură şi frica de tratament. „Poliţa acoperă cheltuielile medicale pentru plombarea dinţilor. Însă pacienţii se adresează la stomatolog doar în cazuri grave. Chiar şi copii şi studenţii se adresează cu carii dentare complicate. Motivul este nepăsarea față de sănătatea orală”, spune somatologul Eleonora Morteanu.

Statisticile arată că, din totalul celor care au nevoie de profilaxia cavității bucale, doar 70 la sută au făcut-o. Stomatologiii avertizează că o carie netratată la timp poate dezvolta afecțiuni grave, precum pulpita sau parodontita, tratamentul cărora este mai complicat și costă mai scump. Pentru a evita aceste consecinţe triste trebuie să vizitaţi regulat dentistul – cel puţin o dată în jumătate de an.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?