COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 937 115   INFECTAȚI 363 110(+659)   TRATAȚI 348 276      DECESE 9141(+22)   Mai multe detalii 
Preşedintele stiri: 3020

Copreşedintele CUC: Nu există temeiuri pentru instalarea unui post de pacificatori lîngă Doroţcaia

4 apr. 2014,, 11:59   Societate
4149 1
Foto: ruvr.ru
"Nu există temeiuri pentru instalarea unui nou post de pacificatori lîngă localitatea Doroţcaia, situată în zona de securitate (ZS)", consideră şeful delegaţiei Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control (CUC), generalul Ion Solonenco.

Solicitat de agenţia "Infotag" să comenteze apelul difuzat joi de reprezentanţii Transnistriei, potrivit căruia situaţia din localitate s-ar fi tensionat, Solonenco a subliniat că în Doroţcaia locuiesc permanent observatori militari din partea tuturor participanţilor la operaţiunea de menţinere a păcii şi Ucrainei.

"Aceştia, în rapoartele lor, conform situaţiei din 1 aprilie, nu au înregistrat nicio încălcare în sat şi în împrejurimile acestuia. Anul trecut, reprezentanţii comandamentului militar s-au deplasat de cel puţin şase ori la Doroţcaia şi tot nu au enunţat nicio observaţie", a menţionat generalul.

În opinia lui, părţile trebuie să acţioneze în localităţile de genul Doroţcaia (situate pe malul stîng al Nistrului, dar care se află sub jurisdicţia Republicii Moldova - "I") în contextul Apelului din 27 februarie 2014, semnat de reprezentanţii Rusiei, OSCE şi ai Ucrainei, privind inadmisibilitatea vreunor măsuri de destabilizare în ZS.

"În şedinţa de joi a CUC, am comparat instalarea unui post de pacificatori la Doroţcaia cu situaţia în care Moldova ar fi propus utilarea unui post la Tiraspol - lîngă liceul român. Asemenea acţiuni sînt inadmisibile, iar orice probleme litigioase trebuie rezolvate la masa de negocieri, prin căutarea de compromisuri", a declarat el.

Joi, şeful delegaţiei tiraspolene în CUC, Oleg Beleakov, a propus ca pe traseul dintre localităţile Coşniţa şi Doroţcaia să fie instalat un post provizoriu de pacificatori, pe motiv că reprezentantul administraţiei Transnistriei, Piotr Dobrinski, numit de Tiraspol, ar fi "urmărit de nişte necunoscuţi". Anume Dobrinski şi alţi cîţiva săteni au lansat iniţiativa de convocare pe 4 aprilie a cetăţenilor din sat, în vederea trecerii localităţii Doroţcaia sub jurisdicţia Transnistriei. Majoritatea populaţiei însă şi primarul ales legal se opun acestei acţiuni.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Se împlinește un an de președinție a Maiei Sandu. Evaluați munca ei în această funcție
 X