Preşedintele stiri: 3022

Banca Mondială prevede diminuarea creşterii economiei Moldovei în 2014 cu 2%

3 apr. 2014,, 10:33   Economie
3380 1
Foto: noi.md
În 2014 Moldova trebuie să se pregătească pentru o diminuare a creşterii economice de 2%, însă în anii 2015-2017 se va stabiliza la 4-4,5%. Despre aceasta a anunţat miercuri la Chişinău directorul de ţară al Băncii Mondiale (BM) pentru Belarus, Ucraina şi Moldova, Qimiao Fan.

Potrivit agenţiei "Infotag", el a spus că, indiferent de majorarea record a PIB-ului în 2013 cu 8,9%, care a fost obţinut în mare parte datorită recoltei bune şi a consumului în creştere, prognoza diminuării creşterii economice este condiționată de dificultăţile din comerţul extern şi de încetinirea prognozată a dezvoltării agriculturii.

"În 2013 volumul de transferuri băneşti a atins nivelul maxim datorită ţărilor CSI, însă la începutul anului 2014 a fost înregistrată diminuarea transferurilor din cauza descreşterii economice din Rusia. Anul trecut s-a majorat numărul investiţiilor străine directe, acestea atingînd cota de 2% din PIB. Exporturile reale au constituit 10,7% de la an la an, faţă de 5,5% în cazul importurilor. Moldova a reuşit să acumuleze rezerve valutare suficiente pentru a acoperi importul pe cinci luni", a spus el.

Directorul BM a indicat la faptul că economia Moldovei continuă să fie vulnerabilă la o serie de riscuri, inclusiv la cel al unei posibile diminuări a activităţii economice a vecinilor săi din Est, fapt ce ar putea duce la reducerea activităţii comerciale şi a fluxului de remitenţe.

"La acestea se adaugă riscul asociat problemelor de bună guvernare şi aplicării reglementărilor în sectorul financiar, cît şi riscul unei posibile perturbări a managementului macroeconomic în condiţiile viitoarelor alegeri parlamentare", a menţionat Qimiao Fan.

Reprezentantul BM consideră că Moldova evita o parte din riscuri prin eliminarea constrîngerilor cheie care afectează creşterea economică, prin ameliorarea climatului de afaceri, asigurarea stabilităţii şi dezvoltării sectorului financiar, îmbunătăţirea echităţii şi eficienţei cheltuielilor publice şi, cel mai important, îmbunătăţirea guvernării.

Republica Moldova a aderat la BM în 1992. La momentul actual, cu ajutorul BM, în ţară au fost realizate 49 de proiecte în sumă totală de peste 1 miliard de dolari.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Se împlinește un an de președinție a Maiei Sandu. Evaluați munca ei în această funcție
 X