X 
Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3993

Cît timp va rămîne Nathaniel Rothschild proprietarul Aeroportului Chișinău?

21 aug. 2019,, 11:49   Economie
12892 3

Ieri, 19 august, a devenit cunoscut faptul că 95% din Avia Invest, care a preluat concesiunea Aeroportului Chișinău, au fost achiziționate de compania de investiții imobiliare NR Investments Ltd, înregistrată în Insulele Channel. Beneficiarul său exclusiv este Nathaniel Rothschild, reprezentantl celebrei dinastii a miliardarilor.

După cum a anunţat presa, afacerea a fost deja ratificată, iar ieri noul proprietar a aterizat pe aeroportul din Chișinău în avionul său privat. Autoritățile țării au aflat despre acest lucru din mass-media. Se presupune că anume el va gestiona noul obiect în următorii 43 de ani.

Totuşi, această achiziţie trezeşte multe întrebări. După cum știți, pînă de curînd, Avia Invest aparținea controversatului om de afaceri, Ilan Șor, care a fugit din țară după schimbarea puterii în Moldova. În același timp, el a început negocierile privind vînzarea companiei. După cum a scris presa, un om de afaceri rus, coproprietar al AEON Corporation Roman Trotsenko, a arătat interesul de a obține concesia.

Dar atunci, împotriva acestei înțelegeri, pe toți cumpărătorii potențiali i-a avertizat președintele Moldovei, Igor Dodon. Vorbind în cadrul unei emisiuni de la un post de televiziune, șeful statului a declarat că a fost contactat de potențiali investitori ruși care negociau cu Ilan Şor. Potrivit lui Dodon, el i-a sfătuit pe ruși să nu cumpere activul de la persoane asociate cu fostele autorități moldovenești, deoarece acesta este proprietatea statului, iar acordul actual cu Avia Invest poate fi reziliat.

Această opinie a fost confirmată și de guvernul Moldovei. Astfel, consilierul premierului Maia Sandu, Cristina Bujor, a declarat: „Vom continua să insistăm asupra unei investigații împotriva celor care sînt vinovați de concesia netransparentă a aeroportului și de încălcarea intereselor statului”.


Condițiile concesiunii Aeroportului Chișinău sînt în prezent studiate și analizate de Comisia de anchetă a Parlamentului RM pentru investigarea și analizarea modalităților de organizare și desfășurare a privatizării patrimoniului statului începînd cu 2013.

A ştiut despre aceasta Nat Rothschild cînd a încheiat tranzacția? Cu siguranță știa, din moment ce orice om de afaceri, înainte de a face achiziții, studiază amănunțit istoria proprietății achiziționate. Există încredere că avocații domnului Rothschild au atras atenția asupra prevederilor legislației moldovenești (și a dreptului internațional) că tranzacțiile pentru dobîndirea proprietății (drepturi de proprietate) sînt inițial nule, dacă contravin evident fundamentelor dreptului și ordinii sau moralității (comise ca urmare a fraudei sau a conspirației penale a unui grup de persoane). Şi există mare probabilitate că acest lucru va fi dovedit.

De ce atunci a făcut miliardarul englez un pas atît de dubios? În speranța că mica Moldovă nu va putea concura cu un reprezentant al unei dinastii puternice? Da, este încă dificil pentru statul nostru să concureze cu dinastiile supranaționale și, probabil, la aceasta s-a gîndit şi Rothschild, dar cel mai probabil, principalul lucru în luarea deciziei, care nu va fi susținută cordial de societatea moldovenească, a fost altul.

Aparent, avocații influenți ai lui Şor au reușit să exploateze calitățile personale ale lui Nathaniel Rothschild, care este un susținător ardent al justiției. Cel mai probabil, reprezentantul familiei Rothschild a decis să-l ia sub protecţia sa pe Ilan Şor, care i-a fost prezentat ca politician moldovean și cetățean israelian, care este persecutat din motive politice de noile autorități ale Moldovei. Cele care, îl plus la toate, doresc să-l deposedeze pe Şor de averea dobîndită prin muncă grea. Evident, au ascuns de Nathaniel Rothschild faptul că Şor este suspectat de comiterea unor infracțiuni grave și, după ce a fost condamnat, a părăsit Republica Moldova fără permisiunea autorităților.

Va fi cu adevărat greu să concurezi cu el. Nathaniel Philip Rothschild este cel mai mic dintre cei patru copii și singurul fiu al Lordului Jacob Rothschild și Serena Mary Dunn, nepoata lui Sir James Dunn, un finanțator și magnat canadian. El este președintele consiliului de administrație al JNR Limited, specializat în consultanță de investiții pe piețele în dezvoltare, în metalurgie și minerit. S-ar părea, la ce bun i-ar trebui proprietarului unei moşteniri de miliarde aeroport din Chișinău – capitala celei mai sărace țări din Europa?

Dar se dovedește că faimoasa dinastie a finanțatorilor europeni, care a adus o contribuție decisivă la restaurarea statului Israel, lucrează de mult timp activ în țările fostei URSS. Așadar, presa britanică a scris despre existența unei „conexiuni secrete” între Rothschild Jr. și miliardarul rus Oleg Deripaska, ceea ce i-a permis acestuia din urmă să încheie o afacere majoră cu gigantul de aluminiu Alcoa. Familia Rothschild a pregătit pentru privatizare mai multe întreprinderi de stat din Rusia, cînd Dmitry Medvedev era președintele acestei țări, reprezenta interesele fostului președinte al Ucrainei, Petro Poroșenko, în vînzarea activelor sale. Acum au ajuns şi în Moldova.

Autoritățile trebuie să depună multe eforturi pentru a apăra interesele naționale și pentru a readuce Aeroportul Chișinău în categoria proprietăților publice. În același timp, există un motiv de a stabili un dialog cu o familie influentă pentru ai reorient ape cei din familia Rothschild în proiectul moldovenesc de la protejarea oamenilor de afaceri controversaţi spre acordarea de asistență reală în dezvoltarea Republicii Moldova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?