Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Conducerea Penitenciarului nr.5 din Cahul, cercetată penal pentru tortură

1 apr. 2014,, 16:38   Societate
4863 0
Foto: mai.gov.md
Şeful Penitenciarului nr. 5 din Cahul al Departamentului Instituţiilor Penitenciare (DIP), şeful Serviciului supraveghere, şeful Serviciului securitate al închisorii, doi ofiţeri de supraveghere şi doi gardieni ai instituţiei, vor compărea în faţa magistraţilor sub acuzaţia de tortură, tratament inuman şi degradant.

Potrivit agenţiei "Infotag", care face referire la un comunicat al Procuraturii Generale, Procuratura Militară Cahul a finalizat urmărirea penală în privinţa învinuiţilor şi a trimis cauza penală spre examinare Judecătoriei Militare Chişinău.

Procurorii susţin că, în anii 2010-2012, angajaţii Penitenciarului nr.5 din Cahul au torturat trei deţinuţi ai închisorii, dintre care doi erau minori.

Pretextele pentru care deţinuţii erau maltrataţi erau diferite, fie pentru că s-ar fi exprimat cu cuvinte necenzurate la adresa lor, fie pentru că ar fi perforat peretele celulei.

Aflînd despre plîngerea depusă la Procuratură, şeful Penitenciarului i-a ameninţat pe deţinuţi cu răfuială fizică, cu crearea de probleme din partea condamnaţilor şi administraţiei penitenciarului, cerîndu-le retragerea denunţului despre abuzurile la care au fost supuşi şi schimbarea mărturiilor depuse anterior.

În cadrul acţiunilor de urmărire penală procurorii au dispus transferarea celor trei deţinuţi care au avut de suferit de pe urma abuzurilor administraţiei închisorii, în alte penitenciare pentru ispăşirea pedepselor.

Niciunul dintre cei şapte angajaţi nu a fost suspendat din funcţie şi continuă să activeze în cadrul penitenciarului. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, aceştia riscă pînă la 10 ani de detenţie cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 5 ani.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?