Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Şeful Delegaţiei UE a pledat pentru reglementarea politică a conflictului transnistrean

1 apr. 2014,, 10:21   Societate
3268 1
Foto: noi.md
Şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, a pledat pentru reglementarea politică a conflictului transnistrean. Potrivit agenţiei "Infotag", luni, în cadrul unei conferinţe de presă la Chişinău, diplomatul a declarat că problema "trebuie soluţionată acordînd Transnistriei statut special în cadrul suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Moldovei".

"Trebuie să luăm în calcul situaţia actuală, dorinţa majorităţii locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului de a locui împreună. La momentul actual peste 60% din mărfurile produse în Transnistria sînt furnizate pe malul drept şi în ţările UE. Toate aceste aspecte trebuie luate în consideraţie", a subliniat diplomatul.

Fiind întrebat de jurnalişti despre "blocarea Transnistriei" despre care afirmă Tiraspol, Tapiola a spus că nu vede motive pentru astfel de afirmaţii.

"Ne-am consultat cu specialişti ai Misiunii EUBAM, care activează la segmentul transnistrean al frontierei Moldovei cu Ucraina. Ei au spus că schimbul comercial peste frontieră continuă, la fel ca şi fluxul de cetăţeni. Luînd în calcul conflictul cu Rusia, Ucraina a întreprins măsuri de securitate, inclusiv înăsprind controlul la vamă. Acest fapt este normal şi poate fi înţeles. Totodată, nu putem spune că cetăţenilor nu li se permite să traverseze frontiera. Procentul de întoarcere a cetăţenilor la vamă este foarte mic", a spus reprezentantul UE.

Tapiola şi-a exprimat îngrijorarea față de situaţia din regiune, amintind că Uniunea Europeană "a criticat dur anexarea Crimeii la Federaţia Rusă".

"Poziţia Uniunii Europene este clară: UE recunoaşte integritatea teritorială a Ucrainei, inclusiv peninsula Crimeea", a declarat Tapiola.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?