Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Pirkka Tapiola a făcut publice recomandările Uniunii Europene

1 apr. 2014,, 10:17   Societate
3857 1
Foto: ipn.md
Şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Moldova, Pirkka Tapiola, a făcut publică lista recomandărilor Uniunii Europene la adresa Moldovei. Potrivit agenţiei "Infotag", în cadrul unei conferinţe de presă la Chişinău diplomatul a declarat că "Uniunea Europeană va monitoriza îndeplinirea acestor recomandări".

Potrivit lui, principala recomandare vizează desfăşurarea alegerilor parlamentare "luînd în calcul acumularea experienţei pozitive şi în strictă conformitate cu standardele internaţionale şi europene de desfăşurare a alegerilor".

"Şi aici aş dori în mod special să atrag atenţia la inadmisibilitatea de modificare a legislaţiei electorale cu mai puţin de un an înainte de alegeri. Nu trebuie schimbate regulile în timpul jocului. În privinţa acestui subiect Comisia de la Veneţia a dat un răspuns clar, aceeaşi este şi poziţia noastră", a declarat Tapiola.

Diplomatul a accentuat inadmisibilitatea "ajustării legislaţiei la interesele unui anumit partid".

"Sîntem interesați de alegeri corecte şi democratice, nu de care lege convine unui sau altui partid. Conlucrăm cu toate partidele şi vom coopera şi în continuare cu Republica Moldova", a subliniat diplomatul.

Printre recomandări el a mai numit "activizarea luptei cu corupţia, implementarea Legii cu privire la Centrul Naţional Anticorupţie, asigurarea transparenţei în procesul de privatizare şi achiziţii publice". Diplomatul a pledat, de asemenea, pentru continuarea reformei justiţiei, adoptarea noii legi cu privire la procuratură, protecţia drepturilor omului şi adoptarea unei noi legi cu privire la avocaţii parlamentari.

De asemenea, Pirkka Tapiola a subliniat necesitatea adoptării unei legi cu privire la finanţarea partidelor şi cu privire la asigurarea transparenţei în privinţa chestiunilor ce vizează proprietatea presei.

"De asemenea, trebuie asigurat neamestecul Consiliului Audiovizualului în politica editorială a presei, precum şi încheierea reformei televiziunii publice", a spus diplomatul.

Potrivit acestuia, neapărat trebuie luate măsuri și pentru "consolidarea sistemului bancar, îmbunătăţirea mediului de afaceri şi implementarea noilor politici pentru asigurarea transparenţei în luarea deciziilor".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?