Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Şeful delegaţiei UE a confirmat îndeplinirea de către Moldova a obligaţiunilor sale

1 apr. 2014,, 10:07   Societate
3272 0
Foto: noi.md
Şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Moldova, Pirkka Tapiola, a confirmat că "Moldova îndeplineşte cu conştiinciozitate obligaţiunile asumate faţă de Uniunea Europeană". Potrivit agenţiei "Infotag", diplomatul a făcut o declarație în acest sens luni, în cadrul unei conferinţe de presă la Chişinău, dedicate prezentării Raportului anual al UE privind Moldova.

"Cu plăcere remarcăm că Moldova își îndeplineşte obligaţiunile asumate, fapt ce ne permite să privim cu optimism relaţiile noastre", a spus diplomatul.

Răspunzînd la întrebările jurnaliştilor cu privire la termenii de semnare a Acordului de asociere şi intrarea în vigoare a deciziilor de liberalizare a regimului de vize pentru cetăţenii Moldovei, şeful delegaţiei UE a confirmat informaţia enunţată anterior de UE.

"Consiliul Uniunii Europene a luat decizia de semnare a Acordului de asociere nu mai tîrziu de luna iunie. Este imposibil de semnat mai devreme acest document, deoarece există proceduri tehnice, inclusiv traducerea documentului în toate limbile Uniunii Europene. Constituţia a şapte ţări din UE presupune traducerea în limbile lor a unor astfel de documente. Nu putem încălca Constituţiile acestor ţări, la fel ca şi procedurile interne ale UE", a spus Tapiola.

Oficialul a recunoscut că accelerarea procedurii de semnare a Acordului se datorează şi situaţiei tensionate din regiune.

"Noi susţinem partenerii noştri în momentele grele. Şi declarăm deschis despre acest fapt. Mai mult de atît, vom dubla eforturile noastre pentru a susţine partenerii, de a le fi alături atunci cînd le este greu", a menţionat diplomatul.

Totodată, Tapiola nu a făcut legătură între liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii Moldovei şi situaţia din regiune.

"În acest caz toate procedurile vor fi respectate. Moldova a îndeplinit toate cerinţele. Evident că ne dorim să vedem rezultatele cît mai repede. La acest capitol există o claritate bine determinată, cerinţele au fost îndeplinite în termeni record. Nu ne grăbim, dar nici nu are sens să tergiversăm", a spus Tapiola, afirmîndu-și încrederea că cetăţenii Moldovei vor putea călători în UE pînă la finele lunii aprilie.

Fiind întrebat de jurnalişti despre acordarea Moldovei a "perspectivei europene", Tapiola a spus că "acest aspect depinde de Moldova".

"Totul depinde de modul în care vor fi implementate reformele în conformitate cu standardele UE în toate domeniile: democraţie, libertatea presei, economia de piaţă, justiţie echitabilă, contracararea corupţiei. Fără aceste aspecte este imposibil să vorbim despre perspectivele ulterioarei integrări în UE. Acordul de asociere nu este un obstacol pentru viitoarea apropiere de UE, ba din contra – contribuie la acest fapt", a subliniat reprezentantul UE.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?