Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Premierul Poloniei: Moldovei trebuie să i se ofere „o perspectivă europeană clară”

28 mar. 2014,, 16:20   Politică
3835 2
Foto: noi.md
Premierul polonez, Donald Tusk, consideră că "Moldovei trebuie să i se ofere o perspectivă europeană clară". Declarația a fost făcută vineri, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu premierul moldovean, Iurie Leancă, relatează agenţia "Infotag".

"Situaţia actuală din Republica Moldova se aseamănă cu cea a Poloniei din 1990, cînd Polonia a început în aceleaşi condiţii economice procesul de integrare europeană. În acelaşi timp, Moldova a parcurs un drum lung şi a obţinut rezultate importante. Noi nu avem dubii că Moldova îşi merită locul în UE. Pentru aceasta trebuie să i se ofere "o perspectivă europeană". Acest lucru va fi posibil după semnarea în scurt timp a Acordului de asociere cu UE. Evident, Polonia susţine decizia de urgentare a semnării acestui document", a spus Donald Tusk.

Premierul polonez a menţionat că în acest context un rol important l-a avut asistenţa financiară din partea UE.

"Polonia a început la fel ca şi Moldova în 1990. Aveam acelaşi venit. Banii Europei au contribuit foarte mult la creşterea economică a Poloniei. Sînt bani la care nici Polonia, nici Moldova nu a visat. În prezent, produsul intern brut pe cap de cap de locuitor în Polonia este cu 9 mii de dolari mai mare decît în Moldova. Polonia şi Moldova au o istorie comună şi vom avea şi un viitor comun în Uniunea Europeană. Această cale spre Europa are sens cînd este o cale corectă pentru toţi cetăţenii", a spus oficialul, reiterînd sprijinul Poloniei pentru susţinerea proceselor de integrare europeană a Republicii Moldova.

El a precizat că avantajele semnării Acordului de asociere cu UE şi a liberalizării regimului de vize sînt enorme pentru ţară în general şi pentru fiecare cetăţean în parte.

"Este o mare ambiţie a tuturor celor care vor să trăiască mai bine, să aibă standarde mai înalte, garanţii ale drepturilor şi bani mai mulţi. Aceste lucruri ni le-a oferit Uniunea Europeană", a spus Tusk.

Oficialul polonez a mai menţionat că Europa este o naţiune a ţărilor libere, precizînd că "nimeni în Europa nu va forţa Moldova să rămînă acolo, dacă aceasta nu va dori".

"Europa unită reprezintă o comunitate a ţărilor independente, care sînt libere să ia decizii în baza intereselor proprii. Mai mult, aceasta este o comunitate unde partenerii au drepturi egale, unde nimeni nu se teme că un vecin mai puternic poate să-i ia o parte din teritoriu, aşa cum s-a întîmplat în cazul Ucrainei", a spus Tusk.

Oficialul a menţionat că "Polonia pledează pentru consolidarea securităţii regionale, pentru ca Ucraina să nu falimenteze şi pentru stabilizarea relaţiilor dintre Ucraina şi Rusia".
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?