Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3994

Parlicov: Independenţa energetică a Moldovei – o himeră

25 mar. 2014,, 12:11   Economie
4687 1
Foto: noi.md
„Declaraţia premierului ţării Iurie Leancă privind susţinerea de către Statele Unite a aspiraţiilor Moldovei de aderare la Comunitatea Eneretică Europeană – este o ordinară promisiune electorală, care nu are nicio argumentare economică”, astfel a comentat pentru NOI.md, fostul şef al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), Victor Parlicov, promisiunea trimisului Departamentului de Stat al SUA Carlos Pascual de a susţine ţara noastră în obţinerea securităţii energetice.

„Securitatea energetică a ţării nu e un troleibuz: ai scos „coarnele”, le-ai pus pe altă linie şi e gata. Sistemele noastre sînt diferite. Aşa că pentru inceput trebuie să construim sute de kilometri de linii de tensiune înaltă atît pe teritoriul Moldovei, cît şi pe teritoriul Europei. Dacă ţinem cont că deja 4 ani încercăm să construim linia Bălţi-Suceava, dar şi de ritmurile construcţiei gazoductului transfrontalier Iaşi-Ungheni, atunci putem să ne dăm seama că în viitorul apropiat noi încă vom depinde mult de sursele energetice şi gazele din Est”, a menţionat expertul.

El a spus că Moldova ar putea obţine cantităţi semnificative de energie electrică de la turbinele eoliene şi panourile solare, aşa cum are loc în România. Însă, potrivit lui, nu trebuie să uităm că acolo există multe staţii hidroelectrice cu lacuri de acumulare. Bate vîntul şi e soare – deconectează blocurile hidrocentralei, acumulează apă în lacuri. Nu ai – conectează. La noi nu există asemenea posibilitate, iar aceeaşi Ucraină, puţin probabil că va fi de acord cu asemenea experimente.

„Noi însă cu declaraţiile noastre privind implementarea cît mai rapidă a pachetului energetic II, amînat pînă în 2020, doar îi irităm pe actualii noştri furnizori de energie electrică şi gaze. Nu treziţi ursul care doarme! Calculaţi posibilităţile noastre, posibilităţile celor de vor sau care îşi declară disponibilitatea să ne ajute, apoi lucraţi în această direcţie fără declaraţii politice răsunătoare”, a conchis Parlicov.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?