Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Propunerea experților pentru o justiție calitativă în Moldova

24 mar. 2014,, 17:07   Societate
5889 0
justiție calitativă în Moldova
Foto: europalibera.org
Asigurarea unui sistem judecătoresc eficient în Republica Moldova, dar și a unei justiții calitative este posibilă prin reducerea numărului de judecătorii. Este concluzia unui studiu realizat de Centrul de Resurse Juridice. Autorii studiului au venit cu propunerea ca în loc de 44 de instanțe, cîte există în prezent, să fie doar o treime.

Intervievat de NOI.md, directorul Centrului de Resurse Juridice din Moldova, unul dintre autorii studiului, Vlad Gribincea, a explicat că formarea unor instanțe judecătorești mai mari este necesară pentru a asigura independența actului de justiție și a crea condiții în vederea creșterii profesionale a magistraților, lucru care este puțin probabil în instanțele formate din 2-3 judecători.

„Nu e vorba de o reducere a numărului de judecători, ci doar a numărului de judecătorii, de comasare a acestora pentru a îmbunătăți calitatea actului de justiție. Aceasta ne va permite ca munca judecătorilor să fie comparabilă. Avînd în vedere experiența altor țări, am prezentat trei modele de optimizare, unul în care o judecătorie să aibă cel puțin 5 judecători, altele în care să aibă 7 și, respectiv, minimum 9 judecători. În condițiile în care instanțele de la noi au cîte 1, 2 sau 3 judecători, este foarte dificilă rejudecarea cazului, asigurarea imparțialității și independenței sau examinarea dosarelor complicate”, a precizat Gribincea.

Expertul a menționat că deocamdată nu există o inițiativă legislativă care să întrunească propunerile înaintate de experți. Totodată, Vlad Gribincea afirmă că pentru crearea unor noi instanțe judecătorești va fi nevoie de investiții majore în infrastructură, deși deocamdată nu se știe exact despre ce sumă de bani este vorba.

Menționăm că studiul privind optimizarea instanțelor judecătorești face parte din Strategia de reformare a sectorului justiției.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?