Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

O nouă specie de dinozaur cu pene, care semăna cu o găină uriaşă, a fost identificată

21 mar. 2014,, 09:30   Ştiinţă şi IT
6088 0
Foto : vesti.ru
Paleontologii americani au reuşit să identifice o nouă specie de dinozaur cu pene, care semăna cu o găină uriaşă şi care trăia în America de Nord, în urmă cu 66 milioane de ani, cu ajutorul a trei schelete fosilizate.

Avînd o înălţime de 1,5 metri pînă la şold, o lungime de 3,5 metri şi o greutate cuprinsă între 200 şi 300 de kilograme, acest dinozaur, denumit Anzu Wyliei, avea un gît foarte lung, un cioc lipsit de dinţi şi o creastă rotundă pe cap precum aceea a cazuarilor, o pasăre alergătoare din Noua Zeelandă înrudită cu struţul. Coada sa era relativ scurtă şi deasă, iar animalul avea gheare puternice la capătul unor picioare lungi şi fine.

Descoperirea celor trei schelete, anunţată miercuri, elucidează astfel misterul care înconjura acest grup de dinozauri de aproape un secol. Oamenii de ştiinţă dispuneau pînă la noua descoperire doar de cîteva fragmente osoase.

Fosilele au fost găsite la sfîrşitul anilor '90 în formaţiunea stîncoasă Heel Creek din Dakota de Nord şi Dakota de Sud, două state americane. De atunci, cercetătorii au încercat cu înverşunare să reconstituie dinozaurul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?