X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Un ONG solicită CMC-ului să nu majoreze taxa pentru călătoria cu maxi-taxiurile

20 mar. 2014,, 11:50   Societate
3484 1
Foto: noi.md
Organizaţia neguvernamentală „Arcul de Triumf” solicită Consiliului Municipal Chişinău să nu majoreze taxa pentru călătoria cu maxi-taxiurile.

Potrivit agenţiei "Infotag", în adresarea organizaţiei este exprimată îngrijorarea faţă de intenţia autorităţilor municipale de a susţine solicitările administratorilor de microbuze de rută de a majora costul călătoriei.

„Sîntem indignaţi de faptul că conducerea Primăriei în mod deschis face lobby în favoarea intereselor persoanelor apropiate, deoarece cel mai des proprietarii de maxi-taxiuri sînt rudele apropiate ale înalţilor funcţionari”, menţionează activiştii.

Aceştia au atras atenţia că "solicitarea de majorare a taxei pentru călătorie are loc pe fundalul sărăcirii populaţiei oraşului şi ţării".

"Nici într-un oraş transportul public nu este o afacere profitabilă. De regulă, acesta este subvenţionat. Chişinău nu poate fi o excepţie. Principalii săi utilizatori sînt categorii de cetăţeni cu venituri mici: bugetarii, pensionarii, studenţii şi elevii. Tendinţa de a asigura profitabilitatea transportului public urban din contul acestor categorii este o idee eşuată din start", consideră autorii declaraţiei.

Luni, în cadrul şedinţei operative a Primăriei, şeful Direcţiei transport public şi căi de comunicaţie, Igor Gamreţki, a spus că "cu şoferii în repetate rînduri au fost duse tratative".

"Primăria le-au pus condiţii: să respecte regulile de circulaţie, ca în maxi-taxiuri să nu fie mai mult de cinci pasageri în picioare şi să fie respectate celelalte cerinţe de transportare a pasagerilor, doar atunci va fi examinată propunerea de majorare a taxei pentru călătorie. Şoferii nu au îndeplinit cerinţele".

Primarul municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, a spus că "şoferilor de maxi-taxiuri li s-a spus în repetate rînduri care sînt cerinţele pe care trebuie să le îndeplinească pentru ca costul călătoriei să fie majorat".

"De asemenea, treptat se înnoieşte parcul de autobuze şi troleibuze, iar aceasta înseamnă că numărul de maxi-taxiuri în orice caz se va micşora. Despre un posibil protest nici nu poate fi vorba", a spus Chirtoacă.

Potrivit lui, după acţiunea de protest din 2012 toţi au văzut că parcurile de autobuze şi troleibuze fac faţă situaţiei, iar pasagerii sînt dispuşi să aştepte cîte 5-10 minute, dar nu vor achita în plus pentru călătoria cu microbuzul.

În cadrul ultimei întrevederi a şoferilor de microbuze de rută cu colaboratorii Direcţiei transport public şi căi de comunicaţie s-a ajuns la consensul că în cadrul şedinţei Consiliului Municipal va fi examinată propunerea de majorare a taxei pentru călătorie de la trei la patru lei, dar şoferii trebuie să îndeplinească cerinţele înaintate de Primărie. Anterior şoferii de maxi-taxiuri în repetate rînduri au solicitat majorarea taxei pentru călătorie de la 3 la 5 lei, argumentînd acest fapt prin calitatea proastă a drumurilor, majorarea preţurilor pentru combustibil. În 2012 şoferii au desfăşurat o acţiune de protest, dar Primăria nu a fost de acord cu cerinţele şoferilor. Ultima dată taxa pentru călătorie a fost majorată de la 2 la trei lei, în 2009. De atunci, preţul la carburanţi s-a majorat dublu, iar taxa pentru călătorie a rămas neschimbată.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?