X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Ministerul Sănătății a emis un ordin privind obligația de a combate ambrozia

17 iul. 2019,, 11:30   Societate
4606 0

Sezonul alergiei la ambrozie revine, iar cu el - problema distrugerii acestei plante.

Deși anul trecut Guvernul a adoptat o hotărîre de Guvern prin care se obliga să lupte cu buruiana, aceasta în continuare înflorește și se înmulțește pe terenurile aflate în paragină.

Noua ministră a Sănătății, Ala Nemerenco, a anunțat că a semnat un ordin prin care obligă Agenția Națională de Sănătate Publică să colaboreze cu primăriile pentru distrugerea plantei. Potrivit lui Nemerenco, chiar dacă există hotărîrea de Guvern de anul trecut, aceasta nu funcționează.

„Am semnat un ordin prin care Agenția Națională de Sănătate Publică (ANSP) va recomanda autorităților locale să întreprindă acțiuni concrete de distrugere a ambroziei în spațiile publice, spațiile întreprinderilor de stat și private, cît și în sectoarele particulare pentru a asigura un mediu sănătos de viață și pentru a diminua riscurile pentru sănătate. ANSP va asigura controlul, în limita competențelor funcționale, a tuturor subiecților pasibili controlului de stat în domeniul sănătății publice și va lua un șir de măsuri de monitorizare a acțiunilor întreprinse în teritorii. ANSP de asemenea va organiza acțiuni de informare și conștientizare a problemei date, iar în scurt timp vom avea și un poster care va fi distribuit în toată țara”, a scris Nemerenco.

Precizăm că ambrozia este o plantă care creşte pe marginea drumului, terenurile lăsate pîrloagă, prin parcuri, în grădini, în culturile de cereale, de florea-soarelui etc. şi este extrem de periculoasă pentru oameni. În perioada august-septembrie polenul acestei plante, purtat de vînt, provoacă polinoze, este unul dintre factorii agravanţi ai astmului bronşic.


O singură plantă matură poate elibera pînă la 8 miliarde de grăunțe de polen (20 microni în diametru) și pînă la 30.000 de semințe, care își păstrează calitățile germinative timp de 40 de ani.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?