Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Expert: Mecanismul internaţional de mediere a conflictului transnistrean se distruge

19 mar. 2014,, 16:00   Politică
4207 0
Foto: noi.md
"Mecanismul internaţional de mediere şi garantare a reglementării politice în Transnistria se distruge în văzul tuturor", a declarat marţi seară, în cadrul emisiunii Fabrika de la postul Publika TV, analistul politic Anatol Ţăranu, în contextul situaţiei de conflict dintre Ucraina şi Rusia, care a anexat Crimeea.

Potrivit agenţiei "Infotag", analistul politic a ţinut să precizeze că situaţia din Transnistria s-a schimbat radical după evenimentele din Crimeea şi nu va mai fi posibilă întoarcerea la situaţia anterioară.

"Acum doi dintre mediatorii principali în mecanismul internaţional de mediere şi de garantare a reglementării politice în Transnistria (Rusia şi Ucraina - "I") sînt în stare de război. În aceste condiţii ce pot ei să ne garanteze? Cum pot ei să medieze conflictul transnistrean? Este evident că acest mecanism se prăbuşeşte în văzul tuturor. Este nevoie de o soluţie nouă pentru reglementarea politică a conflictului transnistrean", a spus Ţăranu.

Întrebat dacă Rusia va da curs solicitării autorităţilor transnistrene ca Moscova să examineze posibilitatea de aderare la Rusia a regiunii din stînga Nistrului, Ţăranu a declarat că "Moscova nu are nevoie acum de o nouă zonă de conflict".

"Rusia este preocupată de Crimeea şi nu are cum să deschidă un nou front de ostilităţi. Ea nu va merge pe calea agravării situaţiei în Transnistria. Prin urmare, această rugăminte va rămîne fără niciun efect. Dar asta nu înseamnă că pe viitor Rusia nu va da curs unei asemenea adresări şi noi trebuie să fim pregătiţi pentru asta. Abia după ce va digera toată problema cu Crimeea, va trece la Transnistria", a spus Ţăranu.

Invitaţii emisiunii au precizat că în actualele condiţii regionale Republica Moldova trebuie să semneze cît mai urgent Acordul de asociere şi să grăbească toate procesele de integrare în Uniunea Europeană.

Iniţial, la negocierile privind reglementarea conflictului au participat părţile conflictului – Moldova şi Transnistria, precum şi mediatorii – OSCE, Federaţia Rusă şi Ucraina. În 2005, UE şi SUA s-au alăturat procesului în calitate de observatori, iar formatul a devenit cunoscut drept "5+2". Negocierile oficiale în formatul "5+2" au fost suspendate în februarie 2006 şi au fost reluate abia în luna noiembrie 2011.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?