Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4017

Ion Sturza consideră că posibila procurare a acţiunilor BEM de către Vneșekonombank din Rusia nu este o afacere

19 mar. 2014,, 11:10   Economie
3328 0
Foto: inprofunzime.md
Fostul premier al Republicii Moldova, cunoscutul antreprenor Ion Sturza, consideră că posibila procurare de către Vneșekonombank din Rusia a 25% din acţiunile Băncii de Economii (ВЕМ) nu este o afacere.

Potrivit agenţiei "Infotag", Sturza a recunoscut pentru un post de televiziune din Moldova că "nu poate înţelege pînă la capăt tranzacţia care are loc".

"Cînd am auzit despre dorinţa de a procura acţiunile de către Vneștorgbank, am salutat în sinea mea apariţia în Moldova a unei bănci comerciale incluse în ratingul mondial al băncilor. Dar a venit Vneșekonombank. Aceasta nu este o bancă comercială, ci o bancă-agent. Explic, această bancă a fost creată pentru a gestiona activele statului – ale Federaţiei Ruse. Este condusă de serviciile speciale. Această tranzacţie nu este comerţ. În privinţa posibilei procurări a acţiunilor am vorbit cu politicienii moldoveni, explicîndu-le acest aspect. Dar "tranzacţia genială" a avut succes, devenind momeală pentru unii politicieni moldoveni. Ei nu doar au înghiţit-o, ei vor pătimi de pe urma ei", consideră Sturza.

Ex-premierul a menţionat că nu s-a mirat cînd a auzit "subtila aluzie" a premierului "ţării prietene a Moldovei" la un şir de posturi TV despre faptul că "va urmări cu atenţie şi tranzacţia cu Aeroportul Chişinău".

Totodată, businessmanul este convins că venirea Vneșekonombank-ului în Republica Moldova are scopul "de a distruge, la momentul potrivit, sistemul bancar al ţării".

"Aceasta nu este o speculaţie. Colapsului îi va fi contrapusă lichiditatea băncilor comerciale din Republica Moldova, iar prin sursele sale BNM va acoperi orice "breşă", a spus Sturza.

Vneșekonombank din Rusia a anunţat recent că intenţionează să procure o cotă semnificativă din acţiunile Băncii de Economii, la care statul deţine pachetul de blocaj – 33,38% de acţiuni.

Compania rusă Avia Invest a cîştigat la finele anului 2013 concursul pentru concesionarea Aeroportului Chişinău, care va fi în posesia companiei pînă în 2062. În total, pentru modernizarea aeroportului vor fi investite 244 de milioane de euro.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?