Transnistria stiri: 1354
Eurovision stiri: 497

UPDATE: Numărul persoanelor care au semnat pentru salvarea Stadionului Republican

4 iul. 2020,, 15:40   Societate
22151 23

UPDATE: Soarta Stadionului Republican rămîne încertă, însă, cu toate acestea, cetățenii continuă să semneze pentru păstrarea stadionului. Astfel, pînă în acest moment, pentru salvarea stadionului au semnat 8 000 de persoane.

Cetățenii moldoveni semnează în mod activ o petiție online adresată autorităților de a anula decizia privind alocarea și vînzarea terenului pe care este situat fostul Stadion Republican, în scopul construirii pe el a noului sediu al Ambasadei SUA. Tot prin această petiţie se cere organizarea unui referendum consultativ pentru a identifica cea mai bună idee de revitalizare a acestui teren și de implementare a proiectului ales de cetățenii Moldovei, notează Noi.md.

În petiţia nominalizată, reprezentanții societății civile din Moldova au atras atenția autorităților asupra situației privind istoria Stadionului Republican, care a fost distrus în 2007, apoi abandonat și dat uitării, iar în perioada „statului capturat” acesta a devenit subiectul negocierilor, care au rezultat prin adoptarea unei legi privind transmiterea acestui obiect către Ambasada SUA în Moldova.

Această lege a fost adoptată fără a respecta principiile transparenței și fără a discuta soluții posibile cu societatea civilă. Datorită faptului că în societate a apărut o situație de neîncredere în tranzacția de vînzare-cumpărare a Stadionului Republican al RM.

Considerînd că patrimoniul care aparţine poporului Moldovei este transferat în proprietate privată fără consultarea poporului republicii, în condiții de transparenţă limitată și fără a ține cont de calitatea stadionului de obiect-parte a monumentului cultural național „Centrul Istoric al Chișinăului", ținînd cont de sprijinul maxim al partenerilor externi pentru actuala conducere a țării, autorii petiției cer în primul rînd să aducă la cunoștința societății civile din RM toate condițiile tranzacţiei de înstrăinare și vînzare a terenului (pe care a fost situat Stadionul Republican), care a fost pregătită și realizată de guvernele și parlamentele anterioare ale RM, în perioada „statului capturat”.


Autorii petiţiei mai cer, de asemenea, publicarea documentelor de reglementare și a anchetelor pe baza cărora s-a luat această decizie; să iniţieze publicul în istoria luării deciziilor cu indicarea numelor și funcțiilor celor responsabili pentru luarea acestei decizii; să abordeze și să soluționeze problema responsabilității personale a fiecărui oficial responsabil pentru soluționarea acestei probleme.

În plus, reprezentanții societății civile solicită să fie oferită o alternativă pentru amplasarea viitorului sediu al Ambasadei SUA, ținînd cont de dezvoltarea armonioasă a Chișinăului, fără prejudicierea identităţii sale şi a obiectelor ce fac parte din patrimoniu istoric și cultural din fondul genealogic al RM; să fie anulată decizia privind alocarea și vînzarea terenului pe care se afla Stadionul Republican, către Ambasada SUA.

Ei se pronunţă pentru organizarea unei competiții de idei cu privire la posibilele proiecte de facilități sociale, culturale și sportive care pot fi amplasate pe teritoriul Stadionului Republican, inclusiv posibilitatea conservării și restaurării stadionului.

Plus la aceasta, autorii petiției cer să fie organizat un referendum consultativ cu cetățenii RM pentru a identifica cea mai bună idee de revitalizare a acestui sector și de implementare a proiectului ales de cetățenii Moldovei în decurs de 1-2 ani.
În caz de imposibilitate a amplasării stadionului pe locul de odinioară, aceștia solicită insistent informarea cetățenilor Republicii Moldova privind perioada şi locaţia construirii noului Stadion Republican și lansarea unor activităţi susţinute în această direcție, respectînd transparența maximă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?