Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Lansarea serviciului de portare a numerelor este cel mai important eveniment al anului în sectorul comunicațiilor electronice

18 mar. 2014,, 13:15   Economie
418865 0
Foto: srsvc.com
Lansarea, în iulie 2013, a serviciului de portare a numerelor şi impactul acestuia asupra pieţei de telefonie au constituit evenimentul principal al anului în sectorul comunicaţiilor electronice din Republica Moldova. O declarație în acest sens a făcut şefa de direcţie din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI), coordonatorul proiectului nominalizat, Ala Baidauz. Potrivit sursei citate, odată cu implementarea portabilităţii numerelor, Republica Moldova s-a aliniat celor peste 70 de state ale lumii, inclusiv celor 28 de ţări membre ale Uniunii Europene, unde portabilitatea funcţionează de mai mulţi ani.

Lansarea portabilităţii numerelor a eliminat o piedică importantă din calea libertăţii de alegere a utilizatorilor de telefonie, permiţîndu-le acestora să îşi păstreze numărul de telefon atunci cînd îşi schimbă furnizorul de servicii. Ala Baidauz a menționat că proiectul respectiv – unul absolut nou pentru ţara noastră – a fost realizat în temeiul Legii comunicaţiilor electronice şi al Programului de implementare a portabilităţii numerelor pentru anii 2011-2013, program elaborat de ANRCETI şi aprobat în iunie 2011 printr-un ordin al ministerului de resort. Ala Baidauz a menţionat că obiectivele principale ale Programului – dezvoltarea concurenţei, oferirea unor servicii noi la preţuri accesibile pentru utilizatori, reducerea diferenţelor dintre tarifele pentru apelurile în reţea şi în afara reţelei, încurajarea investiţiilor în infrastructură – au fost îndeplinite.

Ala Baidauz a precizat că, în anul 2014, ANRCETI va monitoriza modul de funcţionare a serviciului de portare a numerelor şi va interveni în toate cazurile în care va identifica probleme apărute în procesul de portare. Totodată, ANRCETI va continua informarea utilizatorilor de telefonie despre modul în care ei îşi pot porta numerele şi beneficiile pe care le aduce acest serviciu. Acţiunea respectivă este una dintre componentele campaniei de informare „Cunoaşte-ţi drepturile de consumator al serviciilor de comunicaţii electronice”, campanie lansată de ANRCETI luna trecută. De asemenea, ANRCETI va studia posibilităţile tehnice şi administrative pentru reducerea duratei maxime a procedurilor aferente portării numerelor, care în prezent este de pînă la 5 zile lucrătoare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?