X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Relaţiile româno-maghiare fierb în Ardeal

15 mar. 2014,, 13:00   Externe
5293 2
Foto : realitatea.net
În cursul acestei luni premergătoare alegerilor generale, partidele din Ungaria îşi fac, în spiritul normelor UE, campanie electorală în Transilvania, unde un număr foarte mare de maghiari au dobîndit şi cetăţenia statului vecin.

Toate ingredientele unei viitoare crize majore în relaţiile româno-maghiare sînt la locul lor, iar amestecul stă să dea în clocot.

Frazeologia tipică presei nu e suficientă pentru acoperirea unui subiect atît de grav şi aparent inevitabil cum este cel al previzibilei deflagraţii a minorităţii maghiare din România. Ar fi nevoie de o analiză amplă, fundamentată socio-economic şi politic, un tablou cuprinzător capabil să ofere nu doar o radiografie exactă a problemei, ci şi, eventual, justele căi de urmat. Adică exact ceea ce nu s-a făcut la Bucureşti, pînă acum, de niciun politician aflat la conducere în ultimul sfert de secol.

Cu excepţia, desigur, a chiar politicienilor maghiari, ai UDMR, care ştiu foarte bine despre ce e vorba şi îşi dozează declaraţiile şi acţiunile pe baza planului unic: dobîndirea autonomiei teritoriale între graniţele României, delimitarea de un stat trecut la categoria a doua de propria sa politică internă şi de o Europă dispusă să închidă ochii la aventurile politice şi economice ale Ungariei, copilul de suflet al Berlinului fostului cancelar Kohl şi al celui actual, Merkel.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?