X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Foreign Policy: în conflictul din Crimeea ar avea de cîștigat doar China

15 mar. 2014,, 12:55   Externe
13519 9
Foto: zn.ua
Din punct de vedere geopolitic evenimentele din jurul Crimeei de mult au ieșit din cadrul crizei interne din Ucraina. Confruntarea în acest moment este pe arena internațională între Rusia și Occident - Statele Unite și Uniunea Europeană, care încearcă să limiteze "ambițiile imperiale" ale Rusiei. Dar cîștigătorul în această situație ar putea fi unul neașteptat - China.

Despre aceasta scrie revista Foreign Policy, examinînd situația din jurul Crimeei din punctul de vedere al intereselor americane. Potrivit autorului, citat InoPressa, există posibilitatea ca ceea ce se întîmplă în Ucraina ar putea favoriza China și în detrimentul intereselor Washingtonului.

În primul rînd, agravarea situației în peninsula Crimeea ar putea apropia Rusia și China, ceea ce, potrivit autorului, este "unul dintre riscurile majore pe termen lung pentru Statele Unite ale Americii". Pentru Rusia este avantajos pentru motivul că "flancul ei sud-estic" este acum " la fel de vulnerabil ca cel occidental", consideră jurnalistul.

"Dacă Rusia va anexa Crimeea și toată lumea va vedea că aceasta nu a costat-o foarte scump, cineva în China ar putea-o percepe ca pe o "lumină verde" pentru promovarea mai energică a propriilor pretenții teritoriale", - declară autorul.

În cele din urmă, ultimul argument în favoarea beneficiilor pentru China este faptul că "Obama va dedica Europei cea mai mare parte din termenul său prezidențial rămas". Acest lucru se poate întîmpla în cazul în care situația din Ucraina se va rezolva relativ repede, iar relațiile dintre SUA și Rusia nu vor fi total compromise, dar se vor înrăutăți simțitor. Prin urmare, jurnalistul ajunge la concluzia că, SUA nu va urmări îndeaproape Asia, astfel încît China va avea un spațiu suplimentar de manevră.

Dar aceste previziuni, cu aceeași ușurință, pot să nu se realizeze. De exemplu, potrivit jurnalistului, China "se simte precar" în legătură cu evenimentele din Ucraina, pe de o parte, datorită faptului că neamestecul în treburile interne ale altor țări este unul dintre pilonii politicii sale externe, iar pe de altă parte - "China are alergic la mișcările separatiste".

"Dacă Crimeea poate vota pentru independență, atunci de ce nu poate face acest lucru Tibetul? ", - întreabă autorul. Un alt moment important: "criza prelungită din Ucraina ar putea afecta grav economia globală (mai ales în cazul în care Rusia și Occidentul vor face schimb de sancțiuni și contrsanțiuni)". Acest lucru poate avea efect și asupra Chinei, a cărei economie "în prezent încetinește ritmul".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?