X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Expert: Comandantul suprem nu este deranjat de încălcarea spațiului aerian al Moldovei

12 mar. 2014,, 14:40   Societate
8027 7
Foto: rambler.ru
„Comandantul suprem al Forțelor Armate ale Moldovei nu comentează declarațiile partidelor și mișcărilor politice. Acestea se pot adresa cu o solicitare oficială”. Astfel a răspuns șeful Serviciului de presă al președintelui țării, care concomitent este și Comandantul suprem al Forțelor Armate și șeful Consiliului de Securitate al Republicii Moldova, Vlad Țurcanu, solicitat de NOI.md să comenteze declarația deputatului PCRM Grigore Petrenco privind încălcarea spațiului aerian al țării de avioane militare străine.

Practic la fel a reacționat și ofițerul de presă al Ministerului Apărării, Diana Grădinaru.

Pe rețelele de socializare se discută aprins informația lansată de deputatul PCRM Grigore Petrenco, care afirmă că luni seara, deasupra Chișinăului, la o altitudine de circa 200 de metri, spre direcția Ucrainei au zburat două avioane de luptă. Pentru societatea civilă a apărut o întrebare destul de rezonabilă: cît de eficient este protejat spațiul aerian al Moldovei? Sau poate Moldova deja a renunțat la statutul de neutralitate prevăzut de Constituție?

„Spațiul aerian al Moldovei nu este protejat deloc, armata nu dispune de niciun fel de mijloace antiaeriene”, a declarat pentru NOI.md fostul șef al Cartierului General al Forțelor Armate ale Republicii Moldova, colonelul Vladimir Donțul.

„Din această cauză, spațiul nostru aerian poate fi survolat fără nicio permisiune, cu toate că, pornind de la declarațiile comandantului suprem Timofti, ale fostului ministru al Apărării Marinuța și ale altor persoane oficiale ale statului despre relațiile cu NATO, poate fi admisă existența unor înțelegeri”, a subliniat expertul militar.

Vladimir Donțul presupune că „ținînd cont de altitudinea zborului, scopul avioanelor militare a fost unul de cercetare – verificarea posibilităților radarelor și mijloacelor antiaeriene ale Transnistriei de a „fixa” ținta și a întreprinde anumite acțiuni în privința acesteia”. „Cel mai probabil, au dorit să stabilească cît de liber ar putea survola avioanele militare americane, de exemplu, spațiul RMN în caz de necesitate. Scopul avioanelor nu a fost să fotografieze împrejmuirile, deoarece acest lucru poate fi făcut, fără prea multă gălăgie, din cosmos”, a precizat Donțul.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?