Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Tulbure: În Moldova sunt prezente toate premizele care au dus la explozia politică și socială din Ucraina (VIDEO)

12 mar. 2014,, 10:56   Politică
5920 2
Foto: jurnal.md
Premizele căderii regimului Ianukovici în Ucraina au fost controlul grupurilor oligarhice asupra statului, puterea coruptă, imitarea reformelor, stagnare și regres în economie, înrăutățirea situației social-economice a populației, administrare ineficientă, o politică externă oscilantă. Multe dintre ele există și în Moldova, astfel încît pot provoca un scenariu similar. La această concluzie au ajuns participanții conferinței internaționale ”Evenimentele din Ucraina – învățăminte pentru Moldova?”.

”În Moldova sînt prezente toate premizele care au dus la explozia politică și socială din Ucraina, care pînă la urmă, spre regret, poate să ducă la dezmembrarea acestui stat. Vedem ce se întîmplă, Crimeea deja este pierdută, vedem ce se va întîmpla în regiunile de Est ale țării. Republica Moldova are toate aceste fenomene negative care le-a avut și le are Ucraina: stat captiv, controlat în totalitate de grupările oligarhice, imitarea reformelor, vorbe despre reforme și nu fapte. În Moldova nu s-au produs transformări, noi n-am văzut ca în Moldova să înceapă să funcționeze ceva bine, doar s-a vorbit patru ani despre integrare europeană, modernizare, în realitate vedem degradare în toate sferele vieții. Exact același lucru era și în Ucraina”, a declarat pentru agenția OMEGA, co-organizatorul forului, directorul executiv al asociației ”Adunarea Cetățenească Helsinki din Moldova”, Alexei Tulbure.

Potrivit lui Tulbure, ”oscilările și virajele bruște ale autorităților din Ucraina au dus la explozia care s-a produs, nu a rezistat organismul social”. ”Nu a rezistat și din motiv că statul este slab, elitele corupte, instituțiile democratice nu funcționează, despre presă liberă nu putem vorbi (ea este subordonată fie politic, fie economic). Aceleași fenomene le avem la noi: societatea civilă slabă sau coruptă, elita politică de o calitate foarte proastă”, a menționat Tulbure.

Conferința ”Evenimentele din Ucraina – învățăminte pentru Moldova?” a fost organizată marți, 11 martie la Chișinău, de Adunarea Cetățenească Helsinki din Moldova și ”International Foundation for Better Governance” din Bruxelles. Inițiatorii și-au propus să invite ”oameni cu poziții, idei și viziuni diferite pentru a produce un dialog deschis și a găsi soluții în probleme foarte grave cum sunt nefuncționarea statului, corupția etc”.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?