X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Arhitectura Chişinăului, ca în Evul Mediu (FOTO)

11 mar. 2014,, 13:30   Societate
13707 8
Cine face naveta în capitala Moldovei observă cît de rapid se transformă Chișinăul nostru. Ba ici, ba colo, ca ciupercile după ploaie, apar cutii din sticlă și beton, transformîndu-se în centre respectabile de afaceri, hoteluri de lux sau în supermarketuri pompoase. Toată această splendoare urbană este umbrită însă de cîte o cocioabă de vreo sută de ani. Nu prezintă nicio valoare istorică, iar după fațadele desprinse, balcoanele cu balustrade care cad spectaculos şi acoperişuri pe care cresc arbuşti plîng demult buldozerele.

Iar dacă Moscova practic şi-a luat rămas bun de la casele construite pe timpul lui Hrușciov, atunci Chișinăul nicidecum nu se poate despărţi de cocioabele inutile apărute încă în Evul Mediu. Astfel de insule ale disperării arhitecturale pot fi observate în perimetrul central al capitalei Republicii Moldova, la fiecare cîţiva metri.

NOI.md a decis să meargă într-o excursie ca să adune o colecție de fotografii ale celor mai "ordinare" cocioabe din Chișinău.







Lideră a clasamentului nostru este strada Alexandru cel Bun, situată la doar două cartiere de inima Chișinăului ‒ Piața Marii Adunări Naționale, ea fiind prima la capitolul numărului construcţiilor termenul de utilizare al cărora expirase încă în timpul Primului Război Mondial. Cu siguranţă, în acest şopron s-ar fi putut ascunde cu ușurință de jandarmi tovarăşul Cotovschi, astăzi serveşte însă doar drept adăpost pentru șobolani și oamenii străzii.



Iar într-un asemenea demisol, acum 150 de ani, vreo cămătăriţă bătrînă s-ar putea să fi dat în închirie o cameră vreunui student flămînd. Putem doar să ghicim cine mai are nevoie acum de această clădire sărăcăcioasă.





Întrebarea cu privire la destinaţia acestei construcţii complicate din strada Bernardazzi ne-a dat cu adevărat bătăi de cap.







Cîndva Chișinăul clădirilor cu un singur etaj crea "atmosfera cultural-istorică unică a orașului". Acum, clădirile semiruinate doar strică aspectul arhitectural al capitalei.







Această casă prăbușită de pe strada Munceşti poate deveni, cu ușurință, decor pentru un film despre război. Episodul cu bombardamentele va fi unul foaaaaarte realist!

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?