X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Bătălia pentru Europa. Ce interes au SUA să "dea afară" Rusia de pe bătrînul continent

11 mar. 2014,, 10:40   Economie
5681 2
Foto: protv.ro
"Dependența Germaniei de gazul rusesc poate limita cu adevărat suveranitatea Europei. Sînt convins de acest lucru", a declarat Tusk în fața presei, cu două zile înaintea unei vizite a cancelarului german Angela Merkel la Varșovia, scrie Mediafax.

"Pentru mine, problema Ucrainei este problema viitorului si securitatii Uniunii Europene", a declarat premierul polonez aflat in vizita la o baza militara in nordul Poloniei.

El s-a pronunțat pentru "o anumita revizuire a politicii energetice" a UE.

"Voi discuta foarte deschis despre acest lucru cu Merkel, subliniind ca actualele conceptii despre politica privind clima si gazele risca sa constituie o amenintare pentru securitatea si suveranitatea Europei intregi", a insistat el.

"Voi formula fara echivoc opiniile noastre pe tema amenintarilor legate de dependenta de gazul si banii rusesti. Aceasta, bineinteles, nu priveste decat Germania, dar Germania constituie un exemplu puternic al acestui fenomen in ultimii ani", a declarat Tusk.

El a anunțat că va discuta cu Merkel despre "cum ar putea rectifica germanii unele decizii economice, pentru a evita o paralizie a Europei in momentul in care aceasta trebuie sa reactioneze rapid si să adopte o pozitie clara".

Gigantul public rus Gazprom a amenințat vineri Ucraina cu întreruperea exporturilor de gaze din cauza unei sume de 1,89 de miliarde de dolari neplătite, așa cum a fost cazul in 2009, cînd tăierile au perturbat aprovizionarea țărilor europene.

Expunerea diferitelor țări la gazul rusesc ramîne foarte contrastantă. Gazul rusesc reprezintă, în țările din Vestul Europei (Belgia, Olanda, Spaniam, Franta, Marea Britanie, Italia), intre zero si un sfert din consumul lor total, potrivit unei note a Morgan Stanley. Alte țări sînt mai dependente (Germania, Austria, Polonia), unele chiar foarte sau integral dependente (Finlanda, tarile baltice).

Declaratiile premierului polonez vin in contextul in care Polonia, Ungaria, Cehia si Slovacia au cerut Congresului american, prin intermediul unor scrisori comune, sa le ajute sa cumpere gaze naturale din SUA și să își reducă astfel dependența de livrările din Rusia, scrie Financial Times.

Intr-o initiativa neobișnuit de indrazneață, ambasadorii celor patru țări la Washington au trimis în această săptămînă scrisori comune liderilor Senatului și Camerei Reprezentanților, in care cer sprijin pentru aprobarea exporturilor de gaze naturale lichefiate americane (GNL) in Europa.

Criza din Ucraina a reaprins temerile că autoritățile de la Moscova folosesc gazele naturale drept arma geopolitică, iar ambasadorii au subliniat că statele lor cumpara din Rusia între 70% și 100% din necesarul de gaze.

Totodata, Rusia si UE au legaturi comerciale puternice, care se ridica undeva la jumatate de trilion de dolari, ceea ce impiedica marile puteri ale Europei să ia măsuri prea dure impotriva Moscovei.

In nicio țară din Europa, dependența de energia rusească nu este mai mare ca în Germania, cea mai mare putere economică a continentului.

Fostul cancelar Gerhard Schroeder este șeful comitetului de acționari la Nord Stream, un joint-venture între gigantul rusesc Gazprom și patru mari companii energetice – două din Germania, celelalte două din Olanda și Franța. Nord Stream a investit 7,5 miliarde de euro in contruirea conductelor de gaze prin Marea Baltica, ce permit ocolirea Ucrainei în exporturile rusești către Europa.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?