Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Plugaru: Moldova trebuie să înainteze pretenții teritoriale faţă de Ucraina (VIDEO)

7 mar. 2014,, 00:02   Societate
46746 41
Foto: noi.md
"În loc să îndeplinească indicaţiile Washingtonului de a sprijini puterea banditească şi antipopulară din Ucraina, acaparată prin forţa armelor de către mercenari americani şi europeni, Parlamentul ar trebui să creeze urgent o comisie specială de stat care ar elabora şi ar definitiva corect din punct de vedere juridic pretenții teritoriale ale Republicii Moldova faţă de Ucraina", a declarat pentru NOI.md fostul şef al Serviciului de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova Anatol Plugaru.

Interlocutorul a amintit că unul dintre aliaţii cei mai apropiaţi ai lui Stalin, Nikita Hruşciov, era în general împotriva creării statului moldovenesc în componenţa URSS şi se pronunţa pentru integrarea Basarabiei cu autonomia moldovenească de pe malul stîng al Nistrului în RSS Ucraineană. Stalin atunci a răcit ardoarea „unificatorului pămînturilor ucrainene”. Aşadar, Ghimpu, Guţu şi ceilalţi ar trebui să-i mulţumească, dar să nu hulească numele „călăuzitorului popoarelor”: datorită lui, Moldova şi-a dobîndit statalitatea şi, ulterior, independenţa.

Cu toate acestea, după ce a fost creată şi apoi proclamată în 1940 Republica Sovietică Socialistă Moldovenească, Hruşciov a reuşit ca Moldova să piardă ieşirea la Marea Neagră în sud, regiunea Cernăuți în nord, care era moldovenească din timpurile vechi, precum şi oraşele – Balta, Ismail, Chilia, Hotin, Akerman (Belgorod-Dnestrovsk), cu o populație de 200 de mii de locuitori. În total, Ucraina a primit în dar 96 de localități – 10 mii de kilometri pătraţi de teritorii moldoveneşti şi 500 de mii de locuitori. Mai tîrziu, avînd putere personală nelimitată, Nikita Hruşciov a dăruit Ucrainei natale Crimeea, care a fost recucerită de Rusia ţaristă de la Imperiul Otoman", a continuat expertul.

"Estimînd eventualele evoluţii ale situaţiei actuale din Ucraina, nu se poate să nu se ia în considerare posibilitatea destrămării statului. Parlamentul Crimeii deja a luat o decizie privind reunificarea cu Rusia şi a stabilit data pentru organizarea unui referendum pe acest subiect. Nu este deloc dificil să prognozăm rezultatele. Totodată, nu se poate să nu reamintim de existenţa republicilor Doneţk şi Harkov în anii douăzeci ai secolului trecut. Este evident care ar fi opţiunea locuitorilor acestor regiuni. Dacă în Ucraina va evolua acest scenariu care nu este cel mai bun, dar totuşi posibil, autorităţile moldovene ar trebui să fie pregătite să ceară restabilirea dreptății istorice şi reîntoarcerea teritoriilor moldoveneşti rupte în mod voluntarist. Desigur, nu fără participarea Rusiei şi a altor state", s-a arătat convins Anatol Plugaru.


4
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?