X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Expert: Conflictul de pe Nistru din 1992 şi cel de astăzi din Ucraina sînt principial diferite

6 mar. 2014,, 16:05   Societate
3962 0
Foto: topwar.ru
"Situaţia de pe Nistru în 1992 şi cea din Ucraina de astăzi, din Crimeea, sînt principial diferite", consideră preşedintele Asociaţiei Politologilor Independenţi din Transnistria, Andrei Safonov.

Solicitat de "Infotag", expertul a menţionat că "gambitul crimeean" nu poate fi privit separat de divergenţele dintre diversele forţe politice din Ucraina.

"Crimeea este doar un fragment al acestor divergenţe. Între fostele RSS Moldovenească şi RSS Ucraineană în perioada creării acestora a existat o trăsătură comună – premisa pentru regionalizare. În 1939, la Ucraina au fost alipite astfel de regiuni ca Lvov şi Odesa, Doneţk şi Ivano-Frankovsk. La Moldova, în 1940 – Soroca şi Tiraspol, Comrat şi Dubăsari. Majoritatea acestor regiuni au diferite tradiţii istorice, politice, culturale, diferite orientări şi trecut", a amintit expertul.

"Rezistenţa moldo-transnistreană din anii 1990-1992 a apărut pe fundalul faptului că grupurile de populaţie pledau unul pentru păstrarea unei ţări unite şi împotriva unirii cu România, iar alta se mişcarea spre independenţă şi cursul proromân", a spus politologul.

"Aceşti factori în Ucraina actuală nu există. Dacă Transnistria oficial şi-a declarat independenţa pe 2 septembrie 1990 în componenţa URSS, atunci Crimeea deocamdată nu s-a declarat parte a Rusiei. Specificul evenimentelor constă în altceva – a fost pusă problema includerii Kievului în zona de influenţă a UE sau a Uniunii Vamale", a menţionat Safonov.

Politologul a constatat că pe acest fundal opinia politicienilor şi a populaţiei din regiunile Ucrainei s-au divizat radical.

"La începutul anilor 90, în contradicţiile moldo-transnistrene un astfel de factor ca UE cu poziţia sa consolidată nu a existat. De aceea, putem trage concluzia că situaţia ucraineană este unică în felul său. În favoarea acestui aspect vorbeşte şi faptul că Ucraina, spre diferenţă de Moldova, este a doua țară din CSI, după Rusia, în ce privește importanța economică", a spus expertul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?