X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Coregraful Radu Poclitaru a prezentat la Chişinău baletul „Lacul lebedelor” în stil „military” (VIDEO)

6 mar. 2014,, 15:23   Showbiz
8322 0
Foto : noi.md
Strălucitor, excentric şi contrar canoanelor artei. Astfel se vorbeşte astăzi în lumea baletului despre creaţia unuia dintre cei mai discutaţi şi controversaţi coregrafi ai contemporaneităţii Radu Poclitaru. În ultimul timp, originarul din Chişinău îşi bucură oraşul natal cu spectacolele sale foarte rar. Fiecare spectacol este un proiect foarte amplu şi costisitor. Însă în cadrul Festivalului "Mărţişor", finanţat de stat, publicul din capitală a avut ocazia să se bucure din plin de cea mai recentă premieră a „Kyiv Modern-Ballet”, condus de către celebrul coregraf.

"Îmi place Mărţişorul, sărbătoarea primăverii şi zîmbetelor. Cu ocazia acestei sărbători, am dorit să dăruim chişinăuienilor ceva spectaculos, de aceea, am prezentat la Festival anume baletul «Lacul lebedelor». În acest spectacol sînt foarte multe costume şi decoraţiuni. Nu a avut nici un rost să prezentăm acest spectacol în baza libretului cunoscut, publicul nu ar fi interesat să-l privească. Am schimbat subiectul şi am realizat un balet – o parabolă. Mi se reproşează adesea că nu-mi place clasica. Desigur, nu e adevărat. În trecut eram un artist de balet „ortodox”, crescut într-o familie de balerini”, a spus pentru NOI.md Radu Poclitaru.

„Lacul lebedelor” în interpretarea lui Poclitaru este un mixt de lumină, coregrafie complexă şi scenografie superbă. Micuţul pui de lebădă, împotriva voinţei sale, transformat într-un băiat, va trebui să treacă prin suferinţă, prin lovitura sorţii, făcînd spectatorii să-l compătimească pînă la lacrimi. Jurnalista Elena Uzun, fascinată de creaţia coregrafului moldovean, a scris despre el o carte întreagă.

"După părerea mea, în istoria coregrafiei din Moldova nu există o personalitate mai interesantă decît Radu Poclitaru. Am privit toate spectacolele lui, am vorbit mult cu mama lui, balerina Ludmila Nedremski. Am fost atît de frapată de acest material, încît am scris o carte timp de 40 de zile”, a mărturisit pentru NOI.md Elena Uzun.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?