Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Mihalache: Guţu face o nouă încercare de a cuceri electoratul ostil față de tot ce e rusesc

5 mar. 2014,, 14:40   Politică
4020 4
Foto : anagutu.net
„Iniţiativa lui Guţu de a obliga prin lege companiile din audiovizual să respecte raportul de programe şi publicitate în limba de stat, adică în limba moldovenească şi alte limbi în proporţie de 80/20 nu este altceva decît o încercare ordinară de a-i aminti despre iubita sa persoană electoratului său zoologic ostil faţă de tot ce este rusesc. E şi clar, vin alegerile. Bolivar, precum se ştie, nu va ţine piept la doi şi cineva (PL sau PLR) trebuie să plece. De aceea, foştii aliaţi „de beton” luptă pentru un loc sub soare în viitorul parlament al ţării”, a declarat pentru NOI.md ex-preşedintele Consiliului Coordonator al Audiovizualului Corneliu Mihalache.

Interlocutorul a amintit că încă în 2006, prin lege şi cu aprobarea comunităţii experţilor din ţările europene, au fost aprobate prevederile privind obligativitatea emiterii în limba de stat a programelor informative şi analitice în volum de 80 la sută, a celor de divertisment – de 65%, iar în restul timpului de emisie puteau fi transmise sau retransmise programe şi în alte limbi.

„Aceste cerinţe ale legislaţiei în vigoare nu se respectă strict, dar nici nu pot fi respectate, din simplul motiv că proprietarii posturilor de televiziune nu au posibilitatea să creeze un produs cu priză la public. Astăzi, pot fi numărate pe degete programele de divertisment de producţie autohtonă, care se bucură de popularitate”, a explicat expertul.

„Cine dintre aceştia astăzi deţin şi, cel mai important, sînt dispuşi să investească sume enorme de bani în producţia propriei producţii de brand sau în filmarea serialelor, care acum sînt în vogă?!, se întreabă Mihalache. În aceeaşi Românie, sînt foarte puţine canale interesante, de aceea nici nu ai ce retransmite. Însă chiar şi cele care sînt prezente pe piaţa noastră mediatică, la fel de activ, fără a pune la îndoială, rulează seriale străine, inclusiv ruseşti. O altă particularitate ce nu trebuie neglijată: nu s-a obişnuit, nu îi place telespectatorului nostru să citească titlurile”, a adăugat jurnalistul.

„Iată de ce toate aceste maimuţăreli la adresa canalelor ruseşti, mai exact a retransmițătorilor, sînt percepute nu ca o preocupare privind satisfacerea gusturilor şi educarea sentimentelor patriotice ale telespectatorilor, ci ca o buimăceală a electoratului prin mimarea unei lupte pentru idealuri. Însă doamna Guţu nu înţelege că prin iniţiativa sa legislativă loveşte în fraţii mai mari, în aşa-zisa coaliţie proeuropeană. E suficient doar să menţionăm că retransmiterea canalelor ruseşti este o afacere curată, ce aduce stăpînilor săi profituri de milioane. Iar apoi să menţionăm numele acestor proprietari. Vor susţine oare ei această iniţiativă aiurită – e o întrebare retorică, nici nu o vor accepta spre examinare. Iar dacă înţelege, atunci acţionează iarăşi în scop de propagandă: iată noi ce fel de patrioţi sîntem”, a conchis Mihalache.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?