COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 857 485 INFECTAȚI 330 799(+1505)   TRATAȚI 308 832     DECESE 7576(+41)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2958
Puterea stiri: 6792
Coronavirus stiri: 7612

Ana Guţu, îngrijorată de dominarea limbii ruse în sfera audiovizualului

5 mar. 2014,, 14:13   Politică
6479 29
Foto: noi.md
„Pe tot parcursul perioadei de independenţă a statului nostru, nu ne-am îngrijit ca majoritatea emisiunilor pe posturile noastre de televiziune şi radio să fie difuzate în limba română maternă. Astfel, limba rusă, care este limba unui alt stat, predomină în continuare. Aceasta se referă şi la publicitate, ceea ce nu se mai poate tolera. Spaţiul nostru informaţional trebuie protejat”, a declarat pentru „Europa Liberă” deputata Ana Guţu, copreşedintă a Partidului Liberal Reformator, relatează NOI.md.


Declaraţia respectivă este legată de înregistrarea de către Partidul Liberal Reformator a unui proiect de lege care prevede modificarea unor articole din Codul Audiovizualului, astfel încît 80% din posturile de televiziune şi radio retransmise în Republica Moldova să fie în limba română, iar restul 20, în alte limbi, să fie subtitrate. La fel, publicitatea ar urma să se conformeze unei proporţii de 80/20%.

"Această regulă trebuie aplicată şi în cazul proprietarilor reţelelor de cablu. Nu este normal atunci cînd majoritatea emisiunilor sînt difuzate în limba unui stat străin, cu o subtitrare care conţine o sumedenie de greşeli ortografice", a continuat deputata.

"Dacă cineva doreşte să aibă acces la emisiunile posturilor de televiziune ruseşti şi ale altor ţări, să-şi cumpere antene de satelit, aşa cum am făcut eu", a sugerat deputata.

Ana Guţu nu a fost de acord cu afirmaţia unui jurnalistul precum că iniţiativele ei legislative sînt adesea nerealiste şi irealizabile.

"Unor astfel de legi se conformează în ţările europene dezvoltate. Trebuie să educăm populaţia în acest sens", a subliniat Ana Guţu.

0
Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Care, după părerea dvs., ar fi acțiunile necesare pentru ca Republica Moldova să depășească cît mai repede criza energetică?
🔽🔽