X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Tulbure: Dacă oligarhii din Moldova nu ar fura, ar fi putut fi achitate despăgubirile tuturor victimelor represiunilor

4 mar. 2014,, 10:36   Societate
3283 0
Foto: noi.md
Curtea Supremă de Justiție a obligat Primăria Chișinăului să-i compenseze locuitorului capitalei Vladimir Gheorghiu 3,5 milioane de lei, pentru două case expropriate de la el în perioada regimului sovietic, în urmă cu 70 de ani.

Potrivit istoricului Alexei Tulbure, în acest caz este vorba despre triumfarea justiției, precum și de funcţionarea unei legi speciale care prevede despăgubiri pentru daunele materiale sau financiare, cauzate de represiunile care au avut loc în Republica Moldova în anii 1940, 1946 și 1949.

"În Moldova nu există o lege privind întoarcerea proprietăţilor de care au fost deposedaţi, există însă elemente de restituire, în conformitate cu legea în vigoare privind reabilitarea represiunilor politice, care a fost adoptată în anul 1992, a menţionat pentru NOI.md Alexei Tulbure. Aceasta prevede astfel de compensații financiare pentru persoanele care au avut de suferit în urma represaliilor sau descendenților acestora. Fiecare caz în parte însă trebuie examinat separat. Din păcate, punerea în aplicare a acestei legi a fost lăsată pe seama bugetelor locale, ceea ce face imposibilă, chiar şi în cazul unei hotărîri judecătoreşti, restituirea compensaţiilor materiale oamenilor. De acest lucru ar trebui să se ocupe autorităţile centrale, care dispun în acest sens de mai multe oportunități".

Alexei Tulbure consideră ca este corect ca oamenilor să li se restituie ceea ce li s-a luat cu forţa. În cazul în care statul a stabilit aceste reguli, atunci oamenii au dreptul să ceară despăgubiri.

"În acest an, din cîte ştiu, Guvernul a alocat 20 de milioane de lei în acest scop, dar încă mai trebuie create mecanisme pentru ca legile existente să lucreze cu adevărat. În cazul în care oligarhii noștri de la putere nu ar fura cîte un miliard pe an, atunci Republica Moldova ar fi putut deja să achite toate despăgubirile cîtorva mii de victime ale represiunilor", a rezumat Tulbure.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?