Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Instanţele de judecată nu consideră prioritar interesul suprem al copilului - centrul "La Strada"

27 feb. 2014,, 16:43   Societate
3895 1
Foto: ungheni.md
Instanţele de judecată din Republica Moldova nu consideră drept prioritar interesul suprem al copilului, în cazul în care acesta a fost supus traficului sau abuzului sexual.

La această concluzie au ajuns experţii Centrului Internaţional pentru Protecţia şi Promovarea Drepturilor Femeii "La Strada" care au efectuat cercetarea "Eficientizarea mecanismelor legale de protecţie pentru asigurarea drepturilor persoanelor traficate, în particular copii".

Coordonatoarea de programe din cadrul Centrului "La Strada", Daniela Misail-Nichitin, a menţionat joi, în cadrul unei conferinţe de presă la "Infotag", că în cadrul cercetării au fost analizate 26 de dosare penale pe cazurile de trafic a copiilor cu scopul de a identifica bunele practici, dar şi lacunele în asigurarea drepturilor copiilor în cadrul procesului de judecată.

"În cadrul cercetării s-a constat că una din principale carenţe în examinarea acestor tipuri de dosare reprezintă audierile repetate ale minorilor, fapt care îi traumatizează repetat pe copii. Victima este pusă în situaţia de a repovesti incidentele abuzive, retrăind astfel stările emoţionale prin care a trecut. Acest lucru afectează foarte mult psihicul copilului. Noi considerăm că copiii, victime ale abuzurilor sexuale, trebuie audiate o singură dată, într-o încăpere prietenoasă şi doar de către specialişti. De asemenea, audierea trebuie înregistrată video, pentru ca în cazul în care este necesar să fie vizionată înregistrarea, şi nu audiat repetat minorul", a spus Daniela Misail-Nichitin.

Ea a menţionat că în cadrul audierilor sînt cazuri cînd abuzatorul se află în aceeaşi încăpere cu victima, fapt care contribuie la intimidarea celei din urmă. "Astfel de cazuri trebuie evitate cu desăvârşire, întru-cît sînt extrem de traumatizante pentru copil", a precizat coordonatoarea de programe.

Potrivit ei, de cele mai multe ori, instanţele de judecată pun accentul pe aspectele procesuale şi uită de interesul copilului, iar în consecinţă abuzatorii sînt achitaţi.

"Drept urmare, victimele pierd încrederea în organele de drept şi în justiţie şi renunţă să-şi caute dreptatea. Acest fapt nu contribuie la pedepsirea infractorilor", a menţionat Daniela Misail-Nichitin.

În calitate de confirmare a acestor fapte, cînd organele de drept nu pun în centrul atenţiei interesul copilului, avocatul Centrului "La Strada", Natalia Bayram, a adus exemplul cetăţeanului străin, angajat în calitate de consilier al unui minister, care deşi a fost învinuit de trafic de copii şi abuz sexual, a fost achitat de instanţă.

"Procurorii nu au intentat un dosar penal, invocînd faptul că respectivul consilier dispunea de imunitate diplomatică. Procurorii nici nu au solicitat anularea imunităţii pentru a avea temei legal să iniţieze un dosar penal. Ulterior, după ce i-a expirat cardul diplomatic, procuratura şi-a revizuit decizia privind neînceperea urmării penale. Decizia însă a fost atacă în instanţa de judecată, care a decis că începerea urmării penale este ilegală", a spus Natalia Bayram.

Potrivit avocatului, Curtea Supremă de Justiţie i-a achitat şi pe complicii consilierului.

"Mai mult, decizia Curţii este una ruşinoasă, deoarece în ea se spune că vîrsta de 17 ani nu este o vîrstă vulnerabilă. Curtea a notat că de la 16 ani, copilul se face responsabil de faptul că a fost exploatat sexual. Astfel de decizii, descurajează victimele şi, dimpotrivă, încurajează agresorii", a concluzionat avocatul.

Natalia Bayram recomandă organelor de drept ca imunitatea de diplomat să nu constituie un impediment în examinarea dosarelor privind abuzul copiilor, să fie asigurat accesul victimelor la justiţie şi să fie create mecanisme de despăgubire a acestora.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?